Over onsRatatouille Bruxelloise in zes begrippen: actualiteit, culinair, cultuur, journalistieke studentenblog, Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en bovenal BRUSSEL. Ben jij een liefhebber van Brussel? En ben jij vooral op zoek naar meer diepgang over de Belgische hoofdstad dan wat de mainstream media te bieden hebben? Dan ben je bij ons aan het juiste (virtuele) adres.

Blog
Deze blog behandelt actuele, culinaire en culturele onderwerpen over de Belgische hoofdstad. De blog wordt iedere dag geüpdatet met zowel tekstposts, als audio- en beeldmateriaal. Ook stelt Ratatouille Bruxelloise iedere week een wedstrijdvraag over Brussel. Onder meer voor wie? Voornamelijk 18- tot 35-jarigen. Waarom precies Brussel? Omdat het de Europese hoofdstad vormt en een heleboel culturen huisvest.

Kader
Ratatouille Bruxelloise werd gecreëerd in het kader van het vak Mediaopleiding: print en online journalistiek. Dat vak wordt gegeven aan de Hogeschool-Universiteit Brussel.

Periode
Ratatouillebxl gaat maandag 25 februari 2013 van start en blijft online tot mei 2013.

Redactie
Het redactieteam is op zich een melting pot en bestaat uit de volgende personen:

Souria wie? Souria Cheurfi, een zelfstandige en zelfzekere vrouw met klasse. Ze heeft donkerbruine ogen en sexy krulletjes. Geïnteresseerd? Altijd welkom voor een babbel! Souria heeft een bachelor taal- en letterkunde, met andere woorden: ze heeft niet enkel de looks, maar ook de brains. Vergeef haar sommige schrijffouten, Souria is de enige Franstalige in een voor de rest Nederlandstalig redactieteam (lastig voor de eindredacteurs!). Eten, dansen, vieren, drinken, shoppen, reizen, muziek luisteren, lachen, rijden, slapen, lezen, schrijven, bezoeken, praten, … dat doet ze graag! Maar niets doen vindt ze ook prima!Elien als in Elien Decommer. 24. Met een diploma vertaler Nederlands – Frans – Russisch op zak, is Elien vorig jaar journalistiek begonnen aan de ULB en zet dat nu verder aan de HUB. Elien staat synoniem voor: blogger, danser, jogger, snowboarder, grammarnazi to the bone, perfectionist (en daarom soms ook net-niet-snel-genoeg-ist), dromer, muziekliefhebber, Moskoufan, lomografie- beoefenaar en social media nerd.


Renée – met rood haar – Dekker. 25. Heeft Chinees gestudeerd aan de Universiteit Gent (UGent) en heeft ook een jaar in China gewoond. Ze verblijft momenteel in het Gentse, maar plant al even om te verhuizen naar the Big City, oftewel Brussel. Renée is al een eeuwigheid geïnteresseerd in andere culturen, zowel dichtbij als ver weg. Ze vindt het een aangename uitdaging om nu in BXL op zoek te gaan naar “multiculturatatouilliteit”!


Ine D’hoe, 25 jaar oud, is een duizendpotige quarterlifer, steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en ultieme shopadresjes. In haar hoofd reist ze oneindig veel meer dan in person, maar daar wil ze snel verandering in brengen. Ze houdt van scampi's, Alexander Wang, bibliotheken, kniekousen, popcorn, all things leather, Tarantino, warme douches, droge humor, sweet chili en katjes met bijgeleverde handschoenen. Na een studie kunst- en theaterwetenschappen en een jaar “levensgenieten” vermomd als een zoektocht naar de perfecte job, herontdekte ze haar inner student dankzij een opleiding journalistiek aan de HUB.


Charlotte Huysmans, 25, de enige niet-Noor ter wereld die houdt van brunost, oftewel Noorse bruine geitenkaas. Haar vette –l verraadt haar Kapelse afkomst. Na een studie taal- en letterkunde in Leuven en een jaartje seizoenswerk in de Franse Alpen, studeert Charlotte nu journalistiek in Brussel. Charlotte is verslaafd aan koffie en aan skiën. Van het eerste drinkt ze liters per dag, voor het tweede blijft ze - tegen beter weten in - hopen dat er ooit op miraculeuze wijze in haar achtertuin een bergmassief verschijnt. Haar verblijf in Noorwegen als uitwisselingsstudent heeft haar passie voor reizen en andere landen aangewakkerd. Verder houdt Charlotte ook van muziek, film, lezen, fotografie en Ryan Gosling.


Next in line: Emme Lampens. Tweeëntwintiger. Emme is een kleine, fijne, praatgrage meid die houdt van alles wat creatief is. Van muziek tot architectuur… Van cupcakes bakken tot sjaals breien… Ze bestudeert en probeert het allemaal! Werken als cultuur- of lifestylejournalist werd zo ook een kleine droom van haar. Na haar studies taal- en letterkunde, Engels-Spaans, bleek ze nog niet helemaal klaar voor de werkvloer. Of de werkvloer nog niet voor haar… De zoektocht naar een uitdagende job in crisistijden was teleurstellend, dus besloot ze om nog een jaartje bij te studeren. Ze begon in september een opleiding journalistiek aan de HUB en hoopt zo haar droom waar te kunnen maken.


De enige letterlijke mankracht in het redactieteam komt van Christo Mercelis. Christo, 21, is een less-is-more-kind-of-a-guy en kan zichzelf met slechts een zin perfect beschrijven: "Geïnteresseerd in alles wat Spaans klinkt en met een oog voor de culturele kant, zorg ik voor een beetje tegengewicht tegen al het vrouwelijke (blog)geweld en probeer ik de beste muziek-, film-, podium- en expotips te brengen." Zo, there you have it.ValériePlanner in charge: Marlou. Marlou is een drieëntwintigjarige Nederlandse die (vlees)kroketten, roze koeken en Monatoetjes mist, maar vooral geniet van Brussel. Ze houdt van talen en dialecten, bergen, sneeuw, handgeschreven brieven, thee en taart. Ze heeft een zwak voor accordeons, violen en melodica's. Het leukste dat Marlou ooit deed was schaatsen op de grachten. Of vliegeren, terwijl het Noorderlicht aan de lucht scheen. Of picknicken in een veld vol paardenbloemen. Of meeschrijven aan Ratatouille Bruxelloise. Hoe dan ook: ze studeerde Scandinavische taal en cultuur, verkiest winter boven zomer en vindt het fantastisch dat de goedkoopste Belgische chocolade zelfs al lekkerder is dan de duurste Nederlandse.


En last, but not least: Anke Schoukens. 22. Anke pendelt al vijf jaar van en naar de Belgische hoofdstad. Eerst studeerde ze communicatiemanagement aan de Erasmushogeschool in Brussel. Daarna trok ze naar de HUB voor een opleiding journalistiek. Anke houdt van kranten, terrasjes, Pulp Fiction, vanille-ijs, Holland en de gesprekken van treinreizigers. Dit kleine meisje kijkt ernaar uit om samen met jullie het grote “multiculturatatouille” Brussel te ontdekken!

5 opmerkingen:

 1. Superleuke voorstelling, veel studeer-en schrijfplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je leuke reactie Fenne, dat zal zeker lukken!
   Blijven lezen hè ;)

   Verwijderen
 2. Wauw, jullie zijn zo creatief! En ik moet zeggen dat jullie een leuke schrijfstijl hebben en ik de eerste arikels met plezier gelezen heb :D.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je, Laura! Stay tuned, we hebben nog heel wat meer in petto ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Enorm leuk om te lezen; je vergeet de tijd, dat is ook wel eens fijn. Ook al hoor ik waarschijnlijk wat leeftijdsgroep niet bij jullie beoogde doelgroep jullie zijn bij mij favoriet.

  BeantwoordenVerwijderen

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!