15 maart 2013

Courgette Culturelle: Otako, niet voor n00bs

ELIEN DECOMMER
(tekst & foto's)Manga’s, je weet wel, van die Japanse stripverhalen, dat is wat het mangacafé Otako naast blikjes frisdrank serveert. Otako opende een dikke maand geleden zijn deuren, wordt uitgebaat door de jongvolwassen Arnaud en Magali en is daarmee het derde manga- en gamecafé in de streek van Brussel. Let the games begin.

“Otako is eigenlijk een woordspeling”, vertelt de Franstalige Arnaud me. De naam Otako is een samentrekking van enerzijds het Japanse woord 'otaku', wat staat voor fans van manga en videospelletjes, en anderzijds het woord 'tako', wat staat voor octopus, oftewel de mascotte van het mangacafé. Arnaud en Magali zijn nog niet in Japan geweest, maar hebben beiden een passie voor de Japanse stripverhalen- en gamecultuur. Daarom openden ze een mangacafé in hartje Brussel. Al moet je Otako niet echt zien als een café: er zijn enkel blikjes frisdrank verkrijgbaar. Het voornaamste principe van Otako is dan ook niet drinken, maar gamen en manga’s lezen. Mangacafés bestaan al langer in Europa en het café van Magali en Arnaud is eigenlijk niet het eerste in de Belgische hoofdstad. Er was er eentje aan de Beurs, maar die heeft de boeken – of beter de manga’s – dichtgedaan. En dan is er nog eentje in Elsene. Maar Otako is de nieuwste. “Et ça marche bien.”

Dragonball Z en Pokémon

Manga’s zijn niet zoals gewone westerse stripverhalen: een manga lees je “van achter naar voor” en ook lees je niet van links naar rechts, maar van rechts naar links. Verwacht ook geen gekleurde prentjes, manga’s worden gedrukt in zwart-wit. En de boekjes zijn een pak kleiner en dikker dan onze Jommekes en Kuifjes. De bekendste manga? Naruto, volgens Arnaud. “Veel bekende Japanse tekenfilms zijn begonnen als manga’s. Denk maar aan series zoals Sailor Moon en Dragonball Z”, legt Arnaud me uit. Of Pokémon ook is begonnen als manga? “Neen, als computerspel.”

En computerspelletjes hebben Magali en Arnaud zeer zeker, 166 om precies te zijn. De basisgameconsoles in Otako zijn Wii, Xbox en Playstation 3 (PS3). Voordat ze investeren in nieuwe types consoles, willen Magali en Arnaud ze eerst zelf uitproberen. Zo toont Arnaud me de nieuwe WiiU. “Maar het is altijd afwachten of het aanslaat bij het grote publiek, want op veel van die consoles kan je enkel spelletjes spelen die ontworpen zijn voor specifiek dat type.”Games en geurtjes

Arnaud staat erop me een rondleiding te geven en neemt me mee naar de benedenverdieping: alle gamerooms en leeskamers van Otako bevinden zich namelijk in de kelderverdieping. Er zijn twee grote gameruimtes met in iedere ruimte drie televisieschermen en Xbox-, Wii- & PS3-consoles. In de kamers staan gemakkelijke (Ikea-)zetels en een vriend heeft de muren beschilderd met passende actiefiguren.

Next stop, de mangabibliotheek en -leeszaal, een ruimte met meer zetels en een goudvissenaquarium. “Gelukkig kan je deze ruimte afsluiten met een deur, zodat je niet te veel last hebt van de gamers.” In de hal, rijen kasten vol met manga’s, helaas enkel in het Frans. “Engelstalige manga’s hebben we jammer genoeg niet en Nederlandstalige vind je gewoon niet zo makkelijk.” Voor zij die echt alleen tot rust willen komen, dat kan: naast de mangaleeszaal zijn er ook twee kleine aparte leesruimtes waar je op je eentje met je favoriete manga kan vertoeven.“En we doen ook aan retrogaming!” In een andere ruimte staan er iets oudere televisietoestellen en gameconsoles van tien tot vijftien jaar geleden, zoals een PlayStation 1 (PS1), een Playstation 2 (PS2) en een Super Nintendo. Voor de nerds onder jullie: er staat zelfs een Nintendo 64 Pikachu-console. Die oude televisietoestellen zijn nodig: “De consoles van toen zijn gewoon niet meer compatibel met de huidige televisieschermen. Het werkt wel, maar het beeld ziet er niet uit zoals het moet.”

Naast gamen vanuit je luie stoel, kan je in een daarvoor ingerichte ruimte ook “al dansend gamen”. Met je voeten volg je op de grond pijlen die de game aangeeft. Een soort van Twister, maar dan virtueel. Discolampjes creëren nog wat extra sfeer. Ik vraag Arnaud wat voor een opvallende geur er precies in deze “dansruimte” hangt. “Aja, dat is onze luchtverfrisser”, en hij wijst naar een busje in de hoek. “Dat is echt nodig, want spelers gaan soms zodanig op in dit spel, waardoor de condensatie letterlijk van de muren afloopt." Met alle gevolgen en geuren van dien.


Geurtjes of niet, Arnaud en Magali bieden een fijne en moderne ruimte voor alle game- en mangafanaten. Spelletjes spelen en manga's lezen kan je aan een schappelijke prijs die je betaalt per uur. Enkel jammer dat de manga's alleen in het Frans beschikbaar zijn. Toch, hoedje af voor deze jonge ondernemers.

  Otako
  Keltenlaan 8
  1040 Brussel
  di-zo 12:00-20:00
  Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!