05 maart 2013

Tourist Tuesday: De kleren maken het Manneken

CHARLOTTE HUYSMANS & VALÉRIE RENAERS
Foto's: Charlotte HuysmansIn Tourist Tuesday gaan wij wekelijks de straat op om toeristen naar hun mening te vragen over een specifiek onderwerp. Vorige week spraken we toeristen aan op de Grote Markt. Deze week begaven we ons naar de volgende halte op de Brusselse toeristenronde: Manneken Pis. Aangezien ons nationaal symbool een kleine fashionista is met een uitgebreide klerenkast, stelden we de volgende vraag:

Hoe zou jij Manneken Pis aankleden?

Image and video hosting by TinyPic
Bek en StevenBek (26) uit Australië en Steven (24) uit Frankrijk
Bek: "Ik zou hem als kangoeroe verkleden, met bier in zijn handen." Steven: "Ik zou hem gewoon naakt laten." Steven is niet de enige die voor deze optie zou kiezen, zoals later nog zal blijken.
Image and video hosting by TinyPic
PetarPetar (17) uit Bulgarije
"Ik zou hem in Bulgaarse klederdracht steken, dat bestaat uit een wit hemd en een rood vestje, met een zonnebril op zijn hoofd en een gaatje in zijn broek."

Image and video hosting by TinyPic
Kate en vriendinnen

Kate en haar vriendinnen ("zeg maar dat we 20 zijn") uit Groot-Brittannië (maar allen hebben een link met Australië)

Kate en haar gezelschap zijn teleurgesteld dat Manneken Pis vandaag verkleed is en zouden hem dan ook in zijn adamskostuum zijn ding laten doen mochten ze de kleermaaksters van dienst zijn.

Image and video hosting by TinyPic
Majka en Sonia


Majka en Sonia (beide 22) uit Polen

Studenten Majka en Sonia komen uit Krakow. Zij zouden Manneken Pis in iets kleurrijks en origineels verkleden, maar eigenlijk zijn ook zij teleurgesteld dat hij vandaag niet naakt is. Hoewel ze het vreemd vinden dat hij zo bekend is ondanks zijn gestalte, vinden ze dat hij "iets magisch" heeft. Ze zijn ervan overtuigd dat zo iets kleins nooit een monument zou kunnen zijn in Polen. Daar moet alles groot zijn.

Image and video hosting by TinyPic
Sonate
Sonate (32) uit Litouwen

"Ik zou hem meer naakt laten en hem enkel wat accessoires aandoen, zoals een riem en een bloemenkrans op het hoofd." Hoewel de meeste mensen niet onder de indruk zijn als ze Manneken Pis in levende lijve zien, vindt Sonate hem net impressionant omwille van zijn kleinheid. Net als de meeste ondervraagden had ze hem vandaag wel liever "wat naakter" gezien.

Image and video hosting by TinyPic
Marie en FranckFranck (24) en Marie (23) uit Frankrijk

Deze Fransen zouden Manneken Pis een typische Franse outfit aanmeten. Zo zouden ze hem een baret aandoen, of hem verkleden als "Père Noël" of als skiër.Image and video hosting by TinyPic
Sabina en Martha (die graag wat mysterieus blijven)


Sabina (23) en Martha (25) uit Duitsland

Deze twee vriendinnen zouden hem als Hello Kitty verkleden of hem gewoon naakt laten. Ook zij zijn niet echt onder de indruk van ons klein uitgevallen nationaal symbool. Ze vonden de nep-Manneken Pis van het wafelkraam indrukwekkender. "Daar kon je tenminste mee poseren."

Image and video hosting by TinyPic
Pierre en Floriane
Floriane (29) en Pierre (30) uit Frankrijk

De nostalgische Floriane zou hem in een van haar jeugdhelden verkleden: "Ik zou hem als een hartebeertje verkleden." Pierre: "We hadden hem groter verwacht, maar we zijn niet teleurgesteld."


Image and video hosting by TinyPic
Ana en DanielDaniel (25) en Ana (24) uit Spanje

Ana: "Ik zou hem als torero of als sevillanadanser verkleden (sevillana is een Andalusische variant van de flamenco nvdr.)." Ze hadden iets anders verwacht van Manneken Pis. En dat hij groter zou zijn natuurlijk. Nu gaan ze op zoek naar zijn zusje, Jeanneke Pis.

Image and video hosting by TinyPic
Emma, Martine, Salomé en ClémenceSalomé (15), Clémence (21), Emma (13) en Martine (49) uit Frankrijk

"Wij zouden hem als president of als zeeman verkleden." Ook zij vinden Manneken Pis maar klein en hadden iets groters verwacht.Zit er in jou ook een kleine nudist of zou je hem toch liever een leuke outfit aanmeten? Doe dan mee met de poll hier links, of laat het ons weten in een reactie.

1 opmerking:

  1. Ik zou het Manneken wel eens willen zien in een gebodypainte versie, of als een of andere stripheld (Grote Smurf ofzo, of Smurfin :)).

    BeantwoordenVerwijderen

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!