08 april 2013

Bombino: wereldmuziek met een westerse toets

EMME LAMPENS



Woensdag treedt de Nigerese gitarist Bombino op in de Brusselse AB. Deze muzikant met Berberroots is in eigen streek al langer bekend. Maar sinds de release van zijn eerste album Agadez verovert hij ook stilaan onze westerse contreien met zijn inspirerende gitaarmuziek.

Muziek voor vrijheid

Image and video hosting by TinyPic
Bombino met de tagelmust.
Omara “Bombino” Moctar is afkomstig uit Tidene, een dorpje van de nomadische Toearegs nabij de stad Agadez in Niger. De Toearegs zijn een nomadisch Berbervolk dat leeft van de veeteelt in de Sahara en de Sahel. Ze noemen zichzelf ook een islamitisch volk, maar worden niet overal als echte moslims aanschouwd omdat ze de regels van het geloof niet zo strikt volgen.

Opvallend is bijvoorbeeld dat bij de Toearegs de mannen, en niet de vrouwen, zich sluieren. Deze sluier zou gedragen worden om boze geesten af te weren, maar wordt ook vaak beschouwd als een praktisch voorwerp. De tagelmust – want zo wordt deze sluier genoemd – is namelijk een zeer nuttig voorwerp dat mannen die in de woestijn rondtrekken beschermt tegen de zon en het opvliegende zand.

De Toearegs zijn ook gekend omwille van hun strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid in verschillende Noord-Afrikaanse landen. Bombino, geboren in 1980, groeide in Niger op in een klimaat van rebellie, van gewapende conflicten tussen Toearegs en de Nigeriaanse overheid. In dit klimaat ontstond ook de gitaarmuziek van de Toearegs.

Na de onafhankelijkheid van Frankrijk ontstonden in heel wat Noord-Afrikaanse landen spanningen tussen de Toearegs, andere Afrikaanse bevolkingsgroepen en de overheden. Nog voor Toearegrebellen de wapens opnamen, creëerden muzikanten en rebellen gitaarliederen waarin het erfgoed en de rechten van hun Berbervolk bezongen werden. Deze muziekstijl werd ‘ishoumar’ of ook wel ‘teshumara muziek’ genoemd.


Muziek voor vrede

Bombino’s muziek is wereldmuziek, want invloeden van de Toeareg-gitaarmuziek zijn er duidelijk in terug te vinden. Toen hij als twaalfjarig jongetje voor het eerst een gitaar in handen kreeg, probeerde hij de ishoumar-liederen na te spelen. Ook inhoudelijk sluit zijn muziek dicht bij deze volkse muziekstijl van de opstand aan. Met zijn liederen wil hij nog steeds de kracht van de weerstand en de rebellie opwekken.

Toch is zijn boodschap net dat tikkeltje anders dan die van de rebellen. Bombino wil zijn volk helpen hun culturele eigenheid te behouden en toch gelijke rechten te verkrijgen, maar hij wil hen ook helpen om vrede te bekomen. “We hebben gevochten voor onze rechten,” legt hij uit. “Maar we hebben ook gezien dat wapens de oplossing niet zijn. We moeten ons systeem veranderen.”


En muziek maakt ook van dit nieuwe systeem een belangrijk onderdeel uit. Bombino wil zijn volk niet enkel herinneren aan hun afkomst, maar ook vooruithelpen op weg naar een betere toekomst. Die toekomst lijkt hij in zijn muziek te vertalen aan de hand van westerse toetsen. Hij kwam voor het eerst in contact met westerse muziek tijdens zijn verblijf in Libië. Samen met bevriende muzikanten ontdekte hij er de muziek van bekende gitaristen als Jimi Hendrix en Marc Knopfler van de Dire Straits. Ook door hun psychedelische rock is Bombino’s muziek duidelijk beïnvloed.

Deze mix van volkse en westerse gitaarmuziek is wat de muziek van Bombino zó bijzonder maakt. Aangezien hij zingt in het Tamasheq – de taal van de Toearegs – zullen de meesten onder ons zijn inspirerende boodschappen niet begrijpen. Maar ook uit zijn speciale muzikale mix spreekt heel wat inspiratie. Zijn betoverende sound blijft liefhebbers van gitaarmuziek gegarandeerd bij!

Ook op zijn nieuwe album Nomad blijft Bombino de banden tussen Afrika en het Westen aanhalen. Zijn typische sound wordt op dit album verrijkt met blueselementen. De blues was een oorspronkelijk Afrikaanse muziekstijl die door de Afrikaanse slaven naar Amerika werd gebracht en zich daar ten volle ontwikkelde. In het voorjaar van 2012 werd Bombino uitgenodigd naar de V.S. door de bluesy muzikant Dan Auerbach van The Black Keys, met wie hij zijn tweede album Nomad uitbracht.


Lijkt Bombino’s speciale sound je ook wel wat? Trek dan woensdag naar de Brusselse Ancienne Belgique. Tickets kosten slechts 19 euro en zijn nog steeds verkrijgbaar via de website!

  Bombino + Tiny Legs Tim
  woensdag 10 april
  Ancienne Belgique te Brussel
  Website

1 opmerking:

  1. Ratatouille Bruxelloise heeft ook nog 2 tickets over voor het concert van Bombino! Geïnteresseerd? Reageer hier gerust!

    BeantwoordenVerwijderen

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!