05 mei 2013

Een beetje oranjegekte in Brussel

CHARLOTTE HUYSMANS
(tekst & foto's)Vandaag is het weeral groot feest in Nederland. Bevrijdingsdag herdenkt het einde van Wereldoorlog II en dat wordt ieder jaar gevierd met gratis concerten overal ter lande. Vijf dagen geleden was het ook al groot feest. 30 april was het Koninginnedag en dit jaar was het een heel speciale doordat koningin Beatrix de macht doorgaf aan haar zoon Willem-Alexander. Om dat ook in Brussel te vieren organiseerde ons Nederlandse redactielid Marlou samen met twee landgenoten een Koninginnedagfeestje.

 photo DSC_0161.jpg
Laura en Marlou
"Een typische Koninginnedagviering is dit natuurlijk niet," aldus Marlou. "Een traditionele Koninginnedag wordt buiten gevierd." "Eigenlijk begint het al de nacht ervoor”, vult Laura, één van de andere organisatoren, aan. “Tijdens de zogenaamde Koninginnenacht worden de bloemetjes eens goed buitengezet, vaak zelfs tot de volgende ochtend. Daarna gaat het richting bed voor een paar uurtjes slaap of wordt er direct doorgegaan naar de vrijmarkt die in elke stad en elk dorp wordt georganiseerd. Op zo’n markt worden allerlei prulletjes verkocht, staan er grabbeltonnen en verkopen kinderen zelfgemaakte cake en oranje ranja." Dat laatste is een beetje zoals grenadine, maar in dit geval is het een oranje siroop die met water vermengd wordt.


Onderstaand filmpje is een verslag van de NOS over een van de vrijmarkten in Amsterdam:Spijkerpoepen

Aangezien we in Brussel zijn en er hier helaas geen vrijmarkt wordt georganiseerd, houden we de oranjegekte in leven met allerlei oranje hapjes en oud-Hollandse spelen zoals spijkerpoepen en spekhappen. Spijker-wat?! Spijkerpoepen houdt zoveel in dat je een touw rond je middel bindt waaraan een spijker bengelt. Deze spijker moet je in een leeg flesje bier proberen te mikken. Dat de houding die je hierbij aanneemt verdacht veel lijkt op die van iemand die een grote boodschap te doen heeft, verklaart dan ook de benaming. Deze reporter blijkt echter niet in de wieg gelegd voor deze “sport”. Wanneer na een lichte zenuwinzinking en met de hulp van een medefeestganger de spijker eindelijk in het flesje zit, neem ik me dan ook voor om dit nooit meer te proberen. Dan drink ik nog liever een halve liter Heineken ad fundum op. Spekhappen ligt me iets meer. Daarbij worden spekken omhoog gehangen en moet je deze in je mond proberen te krijgen zonder daarbij je handen (of voeten, voor de zeer lenige mensen) te gebruiken –het gaat hier voor alle duidelijkheid wel degelijk om de snoepvariant, dit met druipende lappen vlees doen lijkt me een nogal onhandige bedoening. Het moeilijkste hierbij blijkt om op de juiste moment te happen tijdens het springen.

 photo DSC_0074.jpg  photo DSC_0115.jpg  photo DSC_0032.jpg

Afspraak volgend jaar op 27 april?

Hoewel het verre van een typische Koninginnedag was, hebben we ons allemaal –Belgische leken en Nederlandse experts- kostelijk geamuseerd. Dankzij de live feed konden we bovendien het verslag van de festiviteiten in Amsterdam mee volgen en voelde het alsof we er zelf een beetje bij waren, daar in Nederland.

 photo DSC_0055.jpg  photo DSC_0057.jpg  photo DSC_0177.jpg

Ik vraag me ten slotte af of de Nederlanders het een goed idee vinden dat wat vanaf nu weer Koningsdag heet, op een andere dag gevierd zal worden. Deze dag wordt immers traditioneel gevierd op de verjaardag van het regerende staatshoofd. Toen Beatrix aantrad besloot ze de feestdag op de verjaardag van haar moeder, koningin Juliana, te houden (meteorologische redenen zullen hier ook wel een rol gespeeld hebben, aangezien Beatrix op 31 januari jarig is). Vanaf volgend jaar zou de feestdag wel verplaatst worden naar 27 april, koning Willem-Alexanders verjaardag. Laura ziet hier geen graten in, maar Marlou is er vierkant tegen. “Het is al zo lang dezelfde datum, waarom het ineens drie dagen eerder doen? Dan zouden Bevrijdingsdag en Koningsdag trouwens niet in dezelfde week vallen en dat zou voor problemen zorgen met de regeling van de schoolvakanties. Bovendien”, besluit ze, “30 april is 30 april.”

 photo DSC_0040.jpg  photo DSC_0038.jpg  photo DSC_0042.jpg

1 opmerking:

  1. Ah wat leuk dat jullie daar ook Koninginnedag hebben gevierd!!:) Ik sluit aan bij Team Marlou: WA had best uit respect voor zijn oma de datum op 30 april kunnen laten staan. Bovendien is zijn dochter Amalia (vermoedelijke troonopvolgster) begin december jarig en zal Koninginnedag over dertig jaar ook niet op de verjaardag van de koningin gevierd worden, dus dan kan iedereen het toch beter gewoon op de 30e laten? Boe!!(Maar om het van de zonnige kant te bekijken: dan hoef ik vanaf volgend jaar niet meer te kiezen tussen Koninginnedag en het Zweedse Valborg, dat is dan wel weer leuk).

    BeantwoordenVerwijderen

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!