06 mei 2013

Europadag 2013: feest voor de EU-burger

EMME LAMPENS
(tekst & foto's)



Image and video hosting by TinyPic
De banner in de Belliardstraat, vlakbij het
Europees Parlement.
“Deze dag is de ideale gelegenheid voor EU-burgers om elkaar te ontmoeten en met elkaar in discussie te treden.” Met deze woorden opende Isabelle Durant – ondervoorzitster van het Europees Parlement – officieel de opendeurdag van de Europese instellingen in Brussel. Passende woorden van mevrouw Durant, want 2013 werd uitgeroepen tot het Europees jaar van de burger. En ook de opendeurdag stond dit jaar volledig in het teken van de burger.

Elk jaar is het op 9 mei Europadag. Tijdens deze officiële Europese feestdag herdenkt men het oprichten van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, het allereerste Europese samenwerkingsverband dat werd gesloten op 9 mei 1950. Ter gelegenheid van Europadag houden de Europese instellingen in Brussel en Straatsburg elk jaar een opendeurdag aan het begin van de maand mei. Dit jaar vierde Brussel Europadag samen met het grote publiek op zaterdag 4 mei, en Ratatouille Bruxelloise was erbij!

Het jaar van de burger

Aan de hoofdingang van het Europees Parlement werden de bezoekers feestelijk onthaald. Na de openingstoespraak van Isabelle Durant en Willy Decourty – de burgemeester van Elsene – brachten de Brusselse componist Jérome Porsperger en de Italiaanse choreograaf Vicenzo Carta een prachtige hedendaagse choreografie die volledig in het teken stond van de Europese diversiteit. Het groepje dansers bestond uit mannen en vrouwen van verschillende nationaliteiten die een dans uitvoerden in outfits die verschillende lagen van de bevolking afbeelden. De ene droeg een zwierig jurkje, de andere een colbert en nog een andere een tuinbroek.

Deze dans werd uitgevoerd tussen grote kleurrijke panelen die op het plein vooraan het Europees Parlement de letters C-I-T-I-Z-E-N voorstelden en dus het woord ‘citizen’ (Engels voor ‘burger’) spelden. Op deze grote letters konden bezoekers een boodschap achterlaten. Al snel raakten de gekleurde panelen gevuld met boodschappen in allerlei talen. Sommige waren heel gewone, maar mooie boodschappen zoals ‘I love Europe’ en ‘Keep up the good work’. Andere boodschappen waren dan weer heel poëtisch zoals de boodschap ‘I want to believe’, waar Ratatouille Bruxelloise ‘And so do I’ aan toevoegde.

Links: De dans tussen de gekleurde letters van het woord CITIZEN.
Rechts: Onze boodschap op de letters.
In de Esplanade Solidarność – een laantje aan de linkerkant van de hoofdingang van het Europees Parlement – sprak Ratatouille met een Franse EU-medewerkster over de betekenis van het Europees jaar van de burger. “We gedenken zo het twintigjarig bestaan van het Verdrag van Maastricht, waarin al de rechten van de burger werden vastgelegd”, vertelde ze ons. “We willen EU-burgers meer bewust maken van welke rechten dat precies zijn. Want veel mensen kennen ze niet goed. Bovendien zijn het volgend jaar ook verkiezingen. Het Europees Parlement wordt opnieuw verkozen, en ook hierin spelen burgers een belangrijke rol. Via het jaar van de burger willen we het publiek dus ook hiervoor al aandachtiger maken.”

Leerrijk en plezierig

Tijdens de opendeurdag konden bezoekers op allerlei leuke manieren kennismaken met de Europese Unie. Het Europese Parlement zette voor de gelegenheid zijn gangen vol standjes waar je informatie kon vinden over de werking en de functies van het parlement. Ook de verschillende Europese partijen hadden er hun standje opgesteld. Aan al deze standjes kon je op een aangename manier heel wat bijleren. Naast de vele foldertjes en affiches die je er kon krijgen, kon je ook deelnemen aan allerlei quizzen of andere spelletjes.

In het themadorp, dat was opgesteld in de Esplanade Solidarność, werd deze toon voortgezet. Ook daar kon je aan de hand van allerlei spelletjes voor jong en oud bijleren – ditmaal niet enkel over het Europees Parlement, maar over de verschillende instanties van de Europese Unie in zijn geheel. Ratatouille Bruxelloise speelde er ‘Zoek de 12 verschillen tussen een leven mét en een leven zónder de EU’. Aan de hand van de verschillen tussen de twee getoonde afbeeldingen leerde je bij over hoe de EU zich inzet voor het verbeteren van het dagelijkse leven van haar burgers.

De twaalf verschillen en hun betekenis.
Ratatouille Bruxelloise trof ook enkele medewerkers van de Europese Unie die de opendeurdag met hun gezin bezochten. Beiden vonden het belangrijk dat de inspanningen van de Europese Unie bekender zouden worden bij het grote publiek. “Het jaar van de burger is dus belangrijk”, zei een Ierse EU-medewerkster, “want zonder de burgers is er geen Europese Unie.” Voor haar was de opendeurdag in Brussel slechts een eerste stap. “Dit evenement helpt de kennis over de EU te verbeteren voor Belgen en andere bewoners van Brussel, maar het is niet genoeg,” stelde ze. “In de verschillende lidstaten van de EU zouden meer bewustmakingsevenementen georganiseerd moeten worden.” Ook een Franse EU-medewerker was het hiermee eens. “Voor Belgen is dit evenement zeker nuttig, maar ik denk niet dat mensen uit de andere lidstaten hiervoor speciaal naar Brussel reizen,” stelde hij.

Toch sprak Ratatouille er onder andere met enkele Spaanse studenten die deze opendeurdag heel graag wilden bijwonen. Een van hen studeert in Brussel en nodigde zijn vrienden dit weekend uit om de opendeurdag van de Europese Unie te bezoeken. “Wij wilden graag bijleren en meer informatie krijgen over de Europese instellingen”, vertelden ze. “Europees burgerschap is fundamenteel voor ons. Zeker in het huidige economische klimaat is lidmaatschap van de Europese Unie fundamenteel. Het is de toekomst!”

Image and video hosting by TinyPic
Een "citizen-muur" opgesteld aan het standje met informatie over het
Europees jaar van de burger. Bezoekers konden er stemmen voor
enkele rechten die de EU zeker zou moeten verdedigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!