07 mei 2013

Tourist Tuesday: Hoe goed ken jij jouw volkslied?

RENEE DEKKER & SOURIA CHEURFIDie vraag stelden Souria en Renée van Ratatouille Bruxelloise eerst ook aan zichzelf. Souria kon het Franse volkslied beter zingen dan het Belgische. Renée – Nederlandse – kwam tot "Wilhelmus van Nassouwe...”, wat daarna helaas overging in een hoop geneurie. Niet de beste prestatie van onze kant dus. "De toeristen bij het Koninklijk Paleis doen dat vast beter," dachten we. En dus ging Ratatouille Bruxelloise op pad.

Tourist Tuesday @ Koninklijk Paleis
Agnieszka & Andrian uit Polen
Als eerste komen we het Poolse koppel Agniezska en Adrian tegen bij het paleis. Een beetje verbaasd over onze vraag zijn de twee – begrijpelijk – wel. Na wat aanmoediging van onze kant beginnen Agnieszka en Adrian uiteindelijk toch te zingen. Maar Agnieszka vraagt een beetje verlegen: “is het goed als we enkel het refrein zingen? Want de rest van de 'Mazurek Dabrowskiego' kennen we niet helemaal qua tekst.”


Joseph & Laurie uit de Verenigde Staten
Laurie en Joseph zijn in tegenstelling tot hun Poolse tegenhangers helemaal niet verlegen. Joseph begint meteen enthousiast de 'Star-Spangled Banner' te zingen, alsof het de normaalste zaak op aarde is dat wildvreemden op straat vragen het volkslied te zingen… Na enkele zinnen vallen Laurie en Joseph stil omdat ze de tekst vergeten zijn. “Het is echt moeilijk om alleen het volkslied te zingen. Normaal zingen we het altijd in groep en dan is er altijd wel iemand die de tekst wel helemaal kent.”

Rosa, Lucia & Maria uit Spanje
Onze redactie heeft bovendien iets bijgeleerd vandaag: er bestaan akoestische volksliederen. Samen met Bosnië-Herzegovina is Spanje het enige land op aarde dat een volkslied zonder tekst heeft. Daarom ondernemen Rosa, Lucia en Maria een moedige poging om de Spaanse ‘Marcha Real’ te neuriën. Maar hiermee hebben de drie dames natuurlijk wel een groot voordeel in de ‘Hoe goed ken jij jouw volkslied’-context: de tekst van het Spaanse volkslied kan je alvast niet vergeten.


Fatoumata & L'Famara uit Frankrijk
Fatoumata en L'Famara waren iets meer verlegen dan onze Amerikaanse toeristen. Toch trok Fatoumata haar stoutste schoenen aan om 'La Marseillaise' van begin tot einde heel zachtjes te zingen. L'Famara wilde liever foto's maken van ons schitterend Koninklijk Paleis, dat begrijpen we wel.

Tiago & Cristina uit Portugal
Het mag gezegd worden: de Portugezen kennen hun volkslied veruit het beste. Cristina en Tiago zongen uit volle borst en zonder zich te vergissen de eerste twee coupletten van de ‘A Portuguesa’. Ondanks hun goede prestatie durfden de twee helaas niet op de foto.

De wachter van het Koninklijk Paleis had blijkbaar geen zin om mee te zingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!