27 februari 2013

Courgette Culturelle: Keizers in Brussel

CHARLOTTE HUYSMANSDeze vrijdag speelt de Noorse groep Kaizers Orchestra in de Botanique. Deze live onnavolgbare band is al meer dan tien jaar een fenomeen. In thuisland Noorwegen zijn ze razend populair, maar ook buiten de landsgrenzen maken ze overal waar ze komen een verpletterende indruk. Hun doorbraaksingle heette niet voor niets Kontroll På Kontinentet ("controle over het continent").

Foto: Kaizers.no
Zelf maakte ik met Kaizers Orchestra kennis toen ik als uitwisselingsstudent voor een jaar in Noorwegen verbleef. Toen ik op de terugweg van een schoolreis naar Engeland een aanval van heimwee kreeg en in een snotterend wrak veranderde, liet een klasgenoot mij muziek van "een lokaal groepje" horen om mij op te beuren. En of ik opgebeurd raakte! Mijn liefde voor Kaizers Orchestra was geboren.

De muziek van Kaizers Orchestra is moeilijk te omschrijven. Je hoort er echo’s in van zigeunermuziek, hoempa, blues en punkrock. Hun instrumentarium bestaat, buiten klassiekers als gitaar en drum, ook uit traporgel, contrabas, olievaten, wieldoppen en koevoeten als alternatieve percussie- instrumenten. Het feit dat zanger Janove Ottesen in zijn eigen dialect zingt draagt nog meer bij tot hun eigenheid.

In hun teksten creëert Kaizers Orchestra een heel eigen wereld met terugkerende personages en thema’s als oorlog, het verzet, de dood en de maffia. Laat je echter niet afschrikken door het vreemde taaltje waarin Kaizers zingen. Zelfs zonder een jota van de tekst te verstaan, is een optreden van Kaizers Orchestra één groot feest.


Hun muziek heeft Kaizers Orchestra in elk geval geen windeieren gelegd. Hun eerste album, Ompa til du dør (“Hoempa tot je er bij neervalt”), is het best verkopende, Noorstalige debuut ooit. Ook hun andere albums bereikten de hoogste regionen van de Noorse hitparade en werden met prijzen overladen. Daarnaast hebben ze ook de eer de eerste, in eigen taal zingende Noorse groep te zijn die populair is buiten Scandinavië en géén black metal-band is.

De beste manier om Kaizers Orchestra te leren kennen is om hen live te zien. Grijp dus deze kans om ze vrijdag aan het werk te zien in de Botanique. Het zou wel eens je laatste kunnen zijn! De band heeft  namelijk bekendgemaakt dat ze in september, na de laatste optredens van deze tournee in thuisbasis Stavanger, een lange pauze inlassen en dat de kans bestaat dat deze pauze wel eens definitief wordt.


Dus: vrijdag 1 maart, afspraak met de geschiedenis in de Botanique! Tickets kosten slechts €19 in voorverkoop en kunnen besteld worden op de website van de Botanique. Voor die prijs krijg je er ook nog een voorprogramma door de Nederlandse DJ Ralph Myerz bovenop. Tot vrijdag!

   Kaizers Orchestra
   vrijdag 1 maart
   Website Botanique
   €19/22

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!