09 maart 2013

Courgette Culturelle: Bxlboekenbeurs

ELIEN DECOMMER
(tekst & foto's)
Nog tot maandag 11 maart loopt in de Brusselse Tour & Taxis de Foire du Livre, oftewel de Waalse versie van de Antwerpse Boekenbeurs. De Foire du Livre is dit jaar aan haar 43ste editie toe. Op deze editie staan Spaanse schrijvers en uitgevers centraal. Onze reporter nam – of eigenlijk las – een kijkje.

Vier. Zoveel zalen telt de Foire du Livre. Dat zijn er weliswaar evenveel als de Antwerpse Boekenbeurs, maar toch zijn de zalen hier kleiner. Niet getreurd, de geur van versgedrukte boeken is even sterk aanwezig. Op het programma van vijf dagen 925 auteurs die komen spreken en boeken signeren, 1030 aanwezige uitgevers, 225 evenementen en zo’n 70.000 verwachte bezoekers.

Dag 1

Het is donderdag 7 maart. De Foire heeft nog maar net haar deuren geopend, maar er is al heel wat volk aanwezig, voornamelijk scholieren uit de lagere en middelbare school. Ik loop wat rond en ga de verschillende standjes af (zo’n dertig à veertigtal per zaal), maar om twaalf uur stipt rep ik me naar stand nummer 404, Le Forum van Le Soir, om daar een debat over de toekomst van de journalistiek mee te pikken.

A quoi ressemblera la presse dans 5 ans? (Hoe zal de pers eruitzien over vijf jaar?), een discussie over welke formats toonaangevend zullen zijn in de journalistiek tegen dan. Deelnemers van het debat: Christophe Gueugneau, Didier Hamann & Philippe Laloux, die alle drie werken voor Le Soir, en een vertegenwoordiger van Médiapart, een Franse online krant die enkel kan (blijven) bestaan dankzij haar abonnees. Dé vraag van het debat: hebben we over vijf jaar nog een papieren versie van onze dagelijkse krant?


Foto 1, v.l.nr.r.: Christophe Gueugneau, Didier Hamann, vertegenwoordiger Médiapart en Philippe Laloux.

Niet enkel F(r)ans

Dat debat is een van de vele evenementen die overigens niet alleen bedoeld zijn voor Franstaligen: het thema van dit jaar is Spaanse literatuur, dus ook Spaanse geletterden zakken af naar de Belgische hoofdstad. Vlamingen zijn tevens van de partij. Zo is er vrijdag een uiteenzetting gepland van Guy Verhofstadt over Europa. Normaal kwam Bart De Wever zijn boek Derrière le Miroir voorstellen, maar de burgemeester van Antwerpen is uiteindelijk door de organisatie geweerd van de Franstalige boekenbeurs.
Het boek van Kristof Windels, Le vrai Bart De Wever (in het Nederlands: De ware de Wever).

Een vrolijkere noot dan. Iets wat de Foire du Livre wel heeft en de Antwerpse Boekenbeurs niet? Imaginarium, een donkere zaal met televisieschermen volledig toegewijd aan “la BD” (“la bande dessinée”, vertaald “het stripverhaal”). Kinderen kunnen hier hun favoriete stripheld bewonderen. Ze krijgen zelfs leuke gadgets, zoals papieren Robbedoeshoedjes (in het Frans heet hij Spirou) en groene tijgeroortjes – overigens niet alleen door meisjes gedragen. Zij die honger en dorst hebben kunnen afzakken naar stand 418, Le Palais gourmand, waar allerlei lekkers aangeboden wordt, van cupcakes tot een glas wijn. Al krijg je wanneer je buitengaat gratis een flesje blonde Grimbergen mee.Zowel jong als oud kunnen hun literair hart ophalen op de Brusselse boekenbeurs.

   LA FOIRE DU LIVRE, TOUR & TAXIS
   Havenlaan 86
   1000 Brussel
   Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!