01 maart 2013

Courgette Culturelle: Oud en nieuw Mexico in de Bozar

CHRISTO MERCELISSinds begin deze maand is Mexico weer goed vertegenwoordigd in de Bozar. Zowel Pecados y Milagros (Zonden en Wonderen) als Vochol: Huichol Art on Wheels zijn er dezer dagen gratis te bezichtigen. Wij namen een kijkje en kwamen terug met honger naar meer Mexicaanse kunst en cultuur.

Goddelijke dankbaarheid… en salsa!

Bron: bozar.be
In de eerste tentoonstelling komen traditie van religieuze dankschilderijen (votiefjes) en typische muziek samen in de tentoonstelling Pecados y Milagros (Zonden en Wonderen). De tentoonstelling toont authentieke votiefschilderijen en ook moderne interpretaties daarvan. Het zijn vooral deze laatste die door de felle kleuren de show stelen. De oude votiefschilderijen, die teruggaan tot ca. 1850, tonen dan weer waar de hedendaagse kunstenaars de inspiratie vandaan hebben gehaald. Door de swingende muziek van Lila Downs of net volksliederen toe te voegen benadert deze tentoonstelling het religieuze op een andere manier. Een schilderij met helse vlammen aanschouwen terwijl er salsamuziek draait is –op z’n minst gezegd– een speciale beleving. Het toont ook hoe oude gebruiken in Mexico nog steeds levendig zijn en verder evolueren.

Traditie op wielen

Om de twee samen te brengen vroeg het Museo de Arte Popular van Mexico-City in 2010 aan enkele Huicholfamilies om hun traditionele volkskunst te combineren met een symbool van de moderne tijd. Het resultaat is Vochol: Huichol Art on Wheels en staat nog even in de Bozar. Hoewel het ‘maar’ om één Kever gaat, is het moeilijk voor te stellen dat ze er meer op deze intensieve, tijdrovende manier zouden bewerken. De hele oppervlakte is tot in de kleinste details bewerkt met fijne glasparels. Er zijn zoveel motieven en variatie te vinden in het kleurrijke geheel dat het de moeite loont om aan elke zijde even stil te staan en rustig de decoratie te overlopen.

Foto: Alejandro Piedra Buena, © 2010 Museo de Arte Popular
Alle filmpjes en foto’s ten spijt zijn beide tentoonstellingen iets dat je vooral met je eigen ogen moet zien om te kunnen bevatten. Ze geven een leuke, specifieke blik op een traditioneel maar hedendaags Mexico dat met haar rijke cultuur blijft fascineren.

De tentoonstelling loopt nog tot 3 maart, wees er dus snel bij! De toegang is gratis.

  Pecados y Milagros (Zonden en Wonderen) en
  Vochol: Huichol Art on Wheels

  Bozar - Paleis voor Schone Kunsten
  Ravensteinstraat 23
  1000 Brussel
  Gratis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!