13 maart 2013

Tomate Culinaire: Ellis Gourmet Burger

MARLOU SARIS
(tekst & foto's)Op mijn vraag Waar eet je de lekkerste burgers in Brussel? was het antwoord steevast "Ellis Gourmet Burger!" en dus moest dat eens worden uitgeprobeerd, besloot ik. Het was dinsdagavond en gelukkig was er nog een tafel beschikbaar. Op het merendeel stond namelijk een Gereserveerd / Réservé-bordje: een goed teken? We zullen zien. De zwarte banken "waar je heerlijk in kunt ploffen" bevielen in elk geval vanaf de eerste seconde.


Ellis (Island)

Dat hamburgers het "nationale gerecht van Amerika" zijn weet iedereen, toch? Of ja, dat dacht je te weten. Ik ook hoor - dat geef ik toe, maar het verhaal op de muren bij Ellis Burger leerde me anders:
"Begin 13e eeuw waren het de legers van een Mongoolse krijgsheer die rauw vlees onder hun zadel stopten, waardoor het mals gewreven werd. Deze gewoontes werden meegenomen naar Rusland en kwamen via allerlei steden en vele handelscontacten uiteindelijk in het Duitse Hamburg terecht.

In maart 1889 werd de term hamburger voor het eerst in een Amerikaanse krant genoemd. Het stukje vlees was - wederom via handelscontacten - vanuit Duitsland naar Amerika gekomen. En nu is hij dus terug."
Ellis Island - de plek waarnaar Ellis Burger naar is vernoemd - is overigens een eiland in de haven van New York en New Jersey, waar (Europese) immigranten aankwamen tijdens hun grote oversteek naar de Verenigde Staten.

De keuze(s)

Ook in dit "stukje Amerika" is iedereen welkom: de menukaart is tweetalig, en naast de traditionele vleesburgers was er ook voor de vegetariërs onder ons genoeg te kiezen. Daarnaast zijn er sidedishes te kiezen, mocht je daar zin in hebben: frietjes, een gepofte aardappel, coleslaw, maïs of gemengde salade.

Wij gingen voor de Soy Cheese, Guaco-Waco Lamb, Funky Chicken en de Trio: drie kleine burgertjes, in de smaken Funky Chicken, Guaco-Waco Lamb en Original ("die had wel wat origineler gemogen").  Desondanks is het een origineel idee en daar blijken ze wel goed in bij Ellis Burger. Zo zijn er ook zogenaamde foodshots te bestellen en staan er heerlijk uitziende toetjes en milkshakes naar je te glimlachen vanachter de vitrine. Helaas waren ze dit keer niet aan ons besteed, maar als ze ook maar half zo goed smaken als ze eruit zien.... mmm.

Big, bigger, burger

Hoe dan ook: de burgers zijn écht heel lekker, net als de maïs en de saus bij de frietjes. De rest was ook goed te eten, maar de sla wel een beetje aan de vettige kant. Een ander pluspunt is sowieso de snelle service en het fijne uitzicht over het plein wanneer je boven zit. En de fijne zwarte banken, waarover ik het al had.

Verder had het allemaal wat Amerikaanser gekund, áls je dan al een burgerrestaurant bent... Echte Coca Cola-glazen hadden bijvoorbeeld niet misstaan. Of wat neon verlichting, of een zwart-wit geblokte vloer en oude reclame aan de muur (hoewel die hamburgerfoto's ook tof zijn). Maar hé, toch begrijp ik waarom die gereserveerd-bordjes op zo goed als elke tafel staan. De volgende keer dat ik weer naar Ellis Burger ga zal die ook op de mijne pronken.   Ellis Gourmet Burger
   Sint-Katelijneplein 4
   1000 Brussel
   Website

4 opmerkingen:

 1. Graag wat Amerikaanser? Dan lijkt me 'le balmoral' in Elsene een aanrader. Vergeet me niet mee uit te vragen! ;-)

  Caroline De Cock

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat ziet er nog veel fantastischer uit! Bedankt voor de tip Caroline, enne, die date kan je alvast in je agenda schrijven :)

   Verwijderen
 2. Gunter Van Stappen13 maart 2013 om 15:48

  Als er nog eens hamburgertenten moeten worden uitgetest, verwacht ik ook wel een uitnodiging :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gaan we onthouden! Mocht je zelf al een tip hebben, kom maar op :)

   Verwijderen

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!