12 maart 2013

Tourist Tuesday: iederéén houdt van cartoons

EMME LAMPENS & RENÉE DEKKER
Foto's: Emme LampensHet Amerikaanse gezin
Hier is ie weer: onze wekelijkse rubriek Tourist Tuesday, waarbij Ratatouille Bruxelloise de straat op gaat om toeristen in het Brusselse te vragen naar hun mening. Deze week stelden we ons op aan de Hortagalerij, tussen het Centraal Station en de Grasmarkt. Vanaf de Grasmarkt zie je hem namelijk al staan: een enorme smurf op een paddenstoel, het boegbeeld van het Brusselse stripmuseum MOOF. Echt een magneet voor fotograge, cartoonliefhebbende toeristen! Vandaar onze vraag van de week:

Wat is het bekendste stripfiguur in jouw thuisland?

Superman de ultieme superheld

De eerste toeristen die we aantroffen, beantwoordden onze vraag gretig. Ze komen namelijk uit het paradijs der stripverhalen, de Verenigde Staten. Vader, moeder en zoon zijn het er allen over eens: “Superman, de allereerste ‘superhero’, is de meest populaire stripfiguur in de VS”, hoewel de zoon eigenlijk meer een liefhebber is van een andere superheld: Batman. Pa en ma gooien het dan weer over een andere boeg en zijn dol op Bugs Bunny en Charlie Brown.

De Noorse studentes

Noorse saga’s kunnen niet op tegen Donald Duck

Vervolgens kruisen twee schone Noorse studentes ons pad. Hoewel ze niet veel strips lezen, herinneren zij zich één stripfiguur uit hun jeugd nog levendig: Donald Duck. De gedachte aan zijn ondeugende streken en gekke stem brengt de meisjes nog steeds aan het lachen. Ook de Smurfen blijven zeer populair bij de Noorse jeugd. “Mijn nichtjes dragen zelfs smurfenpakjes voor carnaval”, vertelt een van de studentes ons.

De Japanse toeristen
Walhalla van de manga

Terwijl de rest van hun groep even uitrust op de Grasmarkt, vertellen twee jongens uit Japan ons over het bekendste mangafiguurtje uit hun land: Doraemon. Wij hebben er nog nooit van gehoord, maar in Japan en de rest van Oost-Azië blijkt hij razend populair te zijn. “Doraemon is een robotachtige kat die uit de toekomst komt,” vertellen de jongens ons. Ook de in onze contreien bekende Pikachu is in Japan nog steeds populair.

De Kazachse leraren
Zelfs op de steppes in Kazachstan leest men strips

Op de Grasmarkt lopen we aan tegen een groep Kazachse leraren die in Brussel zijn om er het tweetalig onderwijs te bestuderen. De leraren moeten bij onze vraag meteen denken aan een stripfiguurtje uit hun eigen kindertijd, dat ook vandaag nog steeds populair is in Kazachstan: de Russische Cheburashka. Verder zijn ook het Amerikaanse cartoonfiguur Spongebob Squarepants en de Amerikaanse superheld Superman er heel bekend.

Het Franse gezin

Kuifje verslaat Asterix & Obelix

Opvallend is dat het meest populaire stripfiguur in Frankrijk eigenlijk Belgisch is. Het Franse gezin dat we tegen het lijf liepen is er van overtuigd dat Kuifje, Tintin in het Frans, het meest geliefd is in hun land. Op de tweede plaats komen dan wel twee stripfiguren van Franse makelij: Asterix en Obelix.

Kortom, deze week weer een gevarieerde Tourist Tuesday, waarin Ratatouille BXL een hoop heeft bijgeleerd over stripfiguren wereldwijd. Volgende keer een nieuw thema vanaf een andere locatie. Tot volgende week!

3 opmerkingen:

  1. Vraagje, moet Bugs Buggy niet Bugs Bunny zijn? ^^

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik blijf jullie verhalen volgen, ze zijn zo leuk en gezellig. Ga zo door en heel veel succes verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je voor de correctie (verbeteringen zijn altijd welkom ;) ) en voor het compliment!

    BeantwoordenVerwijderen

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!