26 maart 2013

Tourist Tuesday: Buitenlandse studenten in Brussel

SOURIA CHEURFI & ELIEN DECOMMER
Foto's: Elien DecommerDinsdag, opnieuw Tourist Tuesday-dag. Deze week gingen we te raad bij buitenlandse studenten en vroegen hen waarom ze in Brussel studeren. Naast een algemene mening over het slechte en wisselende Belgische weer, deelden ze ook andere gedachten over de hoofdstad met Ratatouille Bruxelloise.

Waarom studeren jullie in Brussel?

José (20)

José komt uit Spanje en is een HUB-student in de Bachelor of Business Administration (BBA). Hij is geen Erasmusstudent en volgt hier dus zijn hele studie. José koos ervoor om in Brussel te studeren, omdat zijn vader hier is komen werken. “Ik ben er blij mee,” legt José uit, “ik hou van de internationale sfeer in de stad, de mix van culturen en het Belgische bier!”


Shahin (20)

Shahin is een Azerbeidzjaan. Ook hij gaat voor een BBA, al is hij wel Erasmusstudent. Hiervoor studeerde hij International Relations en Economics in het Turkse Ankara. Shahin wilde niet per se naar Brussel komen, maar de Belgische hoofdstad leek hem wel interessant. Hij vertelt ons meer over zijn thuisland: "In Azerbeidzjan ben je verplicht om eerst in het leger te gaan, voordat je een masterdiploma behaalt." Hij kon deze verplichting ontlopen, omdat hij in het buitenland aan het studeren was. Toch heeft Shahin samen met zijn vrienden thuis geprotesteerd tegen deze legerdienst. Dat moest hij bekopen met een dag in de gevangenis. “Ik hou van mijn land, net daarom dat we het moeten beschermen tegen de regering.” Of Shahin in Brussel blijft of ergens anders gaat studeren hangt af van zijn studiebeurs.


Romain (21) en Aline (20)

Romain en Aline zijn beiden Erasmusstudenten afkomstig uit Frankrijk. Aline is ook een BBA-student, Romain daarentegen volgt verscheidene vakken aan de HUB. Voor Romain is het zijn tweede buitenlandse studie: zijn laatste Bachelorjaar heeft hij in Madrid doorgebracht. Over Brussel zegt Romain: “Ik hou heel erg van de drukke culturele agenda van Brussel en de Belgische architectuur. Vooral de op de muur geschilderde stripverhalen zijn tof.” In vergelijking met Parijs vindt Aline Brussel toegankelijker. “Mensen zijn hier vriendelijker.”

Vicente (25)

Vicente komt van de Canarische Eilanden, waar hij een diploma informatica behaalde. Nu studeert hij Vertaling, Tolk en Communicatie aan de HUB. Omdat Brussel het kloppend hart is van Europa, was de keuze voor Vicente als toekomstig tolk snel gemaakt. Het is ook gemakkelijker om te reizen vanuit Brussel: “Hier kan je gewoon de trein nemen, terwijl ik thuis altijd verplicht ben om te reizen met het vliegtuig.” Voordat hij naar hier kwam had Vicente vooral een beeld van Brussel als metropool in zijn hoofd. Dat heeft hij hier al gauw moeten bijschaven. Hij vertelt ons een anekdote over iets dat hem heel erg opviel: “Hier plaatsen mensen twee keer per week vuilniszakken op straat, terwijl bij ons thuis het vuilnis centraal verzameld wordt.” In tegenstelling tot Aline vindt Vicente Belgen toch niet altijd vriendelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!