03 april 2013

Aubergine Actuelle: "Happy Holi!"

RENÉE DEKKERBrussels Mandir? Waar is Ratatouille BXL nu weer aanbeland? In de enige hindoeïstische tempel van Brussel dus. “Holi is het festival der kleuren”, aldus een tempelbezoekster. En het werd inderdaad letterlijk een zeer kleurrijke avond.


Het verlaten bedrijventerrein aan de Rue Colonel Bourg in Evere doet niet vermoeden dat er een hindoeïstische tempel ligt. Maar niets blijkt minder waar. Ratatouille negeert eenrichtingsverkeer- en “verboden toegang – privéterrein”-bordjes en stapt van een grijze wereld vol glas en staal een wereld vol kleur en gezelligheid binnen. “Happy Holi!” is het eerste wat we horen als we de Brussels Mandir binnenstappen. We omhelzen de onbekende, maar vriendelijke vrouw die ons zo vrolijk begroette. Nadat we onze schoenen in het schoenenrek gedeponeerd hebben, kunnen we op onderzoek uit in de bonte tempel.

Festival der kleuren

Voor wie Holi niet kent: Holi houdt in dat hindoes het begin van de lente vieren. Traditioneel wordt er gebeden voor een goede oogst en wordt de hindoeïstische mythe van Prahlada herdacht. Prahlada was een devote Vishnu-aanbidder. Door zijn geloof in Vishnu kon hij ontsnappen aan de demone Holika, die verbrandde in een groot vuur. Vandaar dat er met Holi in India nog altijd grote vuren worden gestookt. “Holi is het festival der kleuren”, zegt een van de vrijwilligsters. Deze bijnaam dankt Holi aan een ander ritueel: tijdens het feest wordt er gegooid met gekleurd poeder. Iedereen die tijdens Holi in India op straat komt wordt ingesmeerd met dit poeder, door bekenden en vreemden.
"Iedere omhelzing gaat gepaard met een flinke hand kleurpoeder die bij de ander in het gezicht gesmeerd wordt "
Om 18 uur - de eigenlijke begintijd van de Holiviering - is iedereen in de Brussels Mandir duidelijk nog druk bezig met de voorbereiding: er wordt geroerd in grote pannen, de geluidsinstallatie wordt nog eens getest met swingende muziek (dat belooft alvast veel goeds!) en lekkernijen en milk-tea worden neergezet voor de vroege gasten. Ook het altaar is nog niet af: de beelden van de goden Shiva, Parvati, Krishna, Ganesh en Hanuman moeten nog worden neergezet. Alle aanwezigen steken hun handen uit de mouwen en ook Ratatouille wordt gevraagd om een handje mee te helpen: “kijk eens of de goden nu allemaal precies rechtstaan?”. Als laatste wordt ook het gekleurde poeder klaargezet…

En dan gaat het kleurenfeest van start! Het is steeds drukker geworden in de tempel. Hindoes van overal uit België en zelfs van daarbuiten zijn afgezakt naar de Brussels Mandir en zijn blij elkaar weer te zien. Elke omhelzing gaat gepaard met een flinke hand gekleurd poeder die bij de ander in het gezicht gesmeerd wordt. Ook Ratatouille - duidelijk de vreemde eend in de bijt – ontspringt de dans niet en zit binnen de kortste keren onder de verfpoeder. De vele kinderen in de tempel vinden de verf natuurlijk geweldig en tekenen smilies en andere figuurtjes bij elkaar in het gezicht.

Gezellige gebeden

Als iedereen helemaal onder de verf zit, begint de dienst. Een paar vrouwelijke vrijwilligers van de tempel beginnen te zingen en te dansen. Later wordt er ook gebeden. Opvallend is dat het tijdens de gebeden niet stil  wordt en dat iedereen gewoon verder blijft praten met zijn buurman. Ook de kinderen blijven gewoon rondspringen door de tempel. Na een tijdje wordt er een kaarsje aangestoken en wordt dit op een dienblad gezet. Een van de vrijwilligsters loopt met dit blad door de hele tempel en iedereen houdt zijn handen even boven de kaars. Daarna wrijft iedereen over zijn gezicht om te doen alsof ze zich wassen.

De dienst wordt afgesloten met vrolijke dansjes, opgevoerd door de kinderen en jongeren. Swingende muziek vult de hele tempel en iedereen klapt mee. Als laatste worden de vrijwilligers bedankt en start het Holifeestmaal: een vegetarische maaltijd. Iedereen neemt plaats op de vloer en smullen maar!


Holi is nu helaas voorbij, maar als je ook eens de pracht en praal van de tempel wil bekijken of er de sfeer wil opsnuiven: elke zondag zijn er diensten tussen 11 en 14 uur. Ook zijn er dit jaar nog twaalf andere hindoeïstische feestdagen die in de Mandir gevierd zullen worden (zie de website van Brussels Mandir voor de data). En als je alvast eens je verfkunsten wilt oefenen voor Holi volgend jaar: Cultuurcentrum Grimbergen organiseert op 20 april een trendy versie van Holi: Holi Festival of Colors, hippe DJ’s en gekleurd poeder inclusief, op de Geboortebomenweide in Grimbergen.

Indian Cultural Centre Brussels Mandir
Rue Colonel Bourg
1140 Evere (Brussel)
Tel: +32/ 0484 031 142, +32/ 0476 700 242
Email: iccbrussels@gmail.com

ICC Brussels Mandir weergeven op een grotere kaart

Foto's & video's: Renée Dekker. © ICC Brussels Mandir, tenzij anders vermeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!