02 april 2013

Tourist Tuesday: Pasen, Easter, Pâques!

ANKE SCHOUKENS & MARLOU SARIS
Foto's: Marlou SarisHet is dinsdag en dus tijd voor een nieuwe Tourist Tuesday. Deze week stelden we ons op aan de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. En omdat we afgelopen zondag allemaal gezellig op paaseierenzoektocht gingen, stelden we de volgende vraag:

Hoe vier jij Pasen?

 

David en Maybel                                                                      Josy, Paola en Rafaël
David (24) en Maybel (25) uit het Verenigd Koninkrijk ("maar eigenlijk uit China")
"Eigenlijk vieren wij helemaal geen Pasen. Of ja, toch wel een beetje... met de chocolade eitjes. Die zijn heel lekker."

Josy (25), Paola (26) en Rafaël (26) uit Brazilië
"In Brazilië zijn de mensen erg gelovig dus Pasen is een hoogdag voor ons. Op Goede Vrijdag nodigen we familie en vrienden uit om samen gezellig te genieten van een paasdiner, maar dan wel zonder vlees. Dat missen we nu wel, nu we in Brussel zijn met Pasen. Op zondagmorgen gaan de kinderen op paaseierenzoektocht, en gaan we naar de kerk."

Andrea, Gabriella, Christine en Jason                                                           Gerben en Sjoukje

Andrea (22) en Gabriella (25) uit Hongarije en Christine (28) en Jason (23) uit de Verenigde Staten
Gabriella: "In Hongarije hebben we een zeer oude paastraditie: op Tweede Paasdag mogen de jongens en de mannen meisjes en vrouwen besprenkelen met water of eau de cologne. Volgens de traditie blijven ze zo eeuwig jong en mooi! Dit gebeurt echt overal - het kan zelfs zomaar op straat zijn. Als ze water gooien - dat mag ook een hele emmer zijn! - is het wel flauw; als ze om je geven is het vaak eau de cologne. Op paaszondag zitten we gezellig met de familie aan tafel en genieten we van het paaslam, en daarnaast eten we natuurlijk ook superveel chocolade."

Christine: "In Amerika verstoppen ouders eitjes in de tuin. De kinderen denken dan dat het de Paashaas was hè. De Paashaas is echt een belangrijk figuur bij ons! Dit kunnen chocolade eitjes zijn of echte gekookte, maar vaak zijn het ook plastieken eitjes die gevuld zijn met geld of snoep."

Gerben (17) en Sjoukje (16) uit Nederland
"Wij vieren Pasen met onze familie en eten 's zondags een uitgebreid ontbijt, met paasstol natuurlijk ! Dat is een paasbrood met amandelspijs, heel lekker. Soms krijgen we ook broodhaasjes trouwens. Na het ontbijt gaan we meestal naar de paasmis. En ja, de kinderen zoeken chocolade eitjes, maar wij niet meer."

Conor en Ciaran                                                                                         Boosoon Juny
Conor (23) en Ciaran (22) uit Ierland
"Wij vieren helemaal geen Pasen. In Ierland wordt het wel gevierd hoor, maar wij zelf doen daar niet aan mee. Vroeger moesten we mee naar de mis, maar eigenlijk hebben we geen idee wat Pasen precies is of wat de betekenis ervan is. Vroeger gingen we ook wel op paaseierenzoektocht, maar nu niet meer."

Boosoon Juny (28) uit Zuid-Korea
"In Korea wordt Pasen niet gevierd, dus voor mij is het een gewoon weekend. Nu ik in Brussel ben met Pasen ga ik wel even langs bij één van de chocolatiers om paaseitjes te kopen. Ze zien er heel lekker uit."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!