04 april 2013

Courgette Culturelle: Liu Bolin @ Galerie Paris-Beijing

SOURIA CHEURFI
(tekst en foto's)Sinds 7 maart brengt de Galerie Paris-Beijing een eerbetoon aan de Chinese fotograaf Liu Bolin. Ontdek nog tot 25 mei het intrigerende werk van de kameleonkunstenaar in de prachtige art nouveau galerij.Liu Bolin studeerde beeldhouwkunst aan de Academie voor Schone Kunsten van Shandong. Het indrukwekkende Iron Fist en de kleinere, maar even sprekende, Red Hands zijn onder andere te bewonderen in de tentoonstelling "Liu Bolin - Retrospective" van de Galerie Paris-Beijing. Bolin is een veelzijdige kunstenaar met een duidelijke boodschap: zijn kunst is zijn protest.

Red Hands - Liu Bolin, Galerie Paris-Beijing
Hiding in the City

In zijn bekende reeks Hiding in the City is Liu Bolin onzichtbaar. Met de hulp van zijn assistent-schilders versmelt de Chinese kunstenaar letterlijk in het decor. Het resultaat is indrukwekkend. Verdwijnen is voor Liu Bolin geen "Waar is Wally"-spel, maar wel een manier om te protesteren. Hij begon aan dit project toen zijn dorpje Suo Jia Cun plaats moest ruimen voor de stadions van de Olympische Spelen van Beijing. Een onzichtbare man poseert voor zijn vernield atelier... Een stille, maar veelbetekenende protestactie.

"Ik heb besloten om met het landschap te versmelten. Sommige mensen zeggen dat ik in het landschap verdwijn. Ik heb eerder het gevoel dat het landschap mij overmeestert." - Liu Bolin

Galerie Paris-Beijing

De galerij werd opgericht door Flore en Romain Degoul. "Ze woonden allebei acht jaar in China en zijn verliefd geworden op dit land en zijn artiesten," verklaart Elisa Azzena, de manager van de galerij. "De eerste Galerie Paris-Beijing werd in 2006 in Beijing opgericht en de tweede in Parijs. Die van Brussel ging pas in oktober 2012 open, met een tentoonstelling van een dertigtal Chinese kunstenaren." Deze eerste tentoonstelling toonde de evolutie van de Chinese fotografie sinds de jaren tachtig tot vandaag. Een groot succes volgens Elisa Azzena. Voor de galerij in Brussel hebben Flore en Romain Degoul gekozen voor een schitterend art nouveau gebouw, het Wissinger Hotel in Sint Gillis. "Het gebouw was verlaten en het duurde vijf jaar om alles te renoveren... Het was zeker de moeite waard want Horta is een belangrijk onderdeel van Brussel."

De bedoeling van het project is om een brug te bouwen tussen westerse en oosterse kunstenaars: "In Beijing worden westerse kunstenaars tentoongesteld, terwijl in Parijs en Brussel oosterse kunstwerken worden getoond." Flore en Romain Degoul hebben in China een heel netwerk opgebouwd en gaan regelmatig naar kunstbeurzen om nieuwe kunstenaren te ontdekken.

De tentoonstelling van Liu Bolin trekt een breed publiek aan. Aarzel niet om de boeiende kunstwerken gratis te gaan bewonderen in een prachtig kader. Naast Liu Bolin zijn er ook foto's van Laurent Chéhère te bewonderen in de "White Cube", een lumineus gebouw achter de tuin van het hotel. De tentoonstelling loopt nog tot en met 25 mei.

Hiding in the City - Liu Bolin, Galerie Paris-Beijing

  Liu Bolin - Retrospective
  Wissiger Hotel
  Monthofstraat 66
  1060 Brussel
  Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!