15 april 2013

Balkan Trafik! brengt de Balkan naar Brussel

VALERIE RENAERSElk jaar verwelkomt het Paleis voor Schone Kunsten het intussen populaire Balkan Trafik! Het festival loopt van 17 tot 21 april en is dit jaar aan zijn zevende editie toe.

bron: www.balkantrafik.com
Op Balkan Trafik! kan je vooral genieten van muziek. Op de swingende beats en de oosterse klanken van de Balkan gaat het publiek los. De headliners van dienst zijn Goran Bregovic, Fanvare Ciocarlia, Taksim Trio ft. Hüsnü Şenlendirici, Eda Zari en de New York Gypsy All Stars. De namen van de artiesten mogen dan wel nagenoeg onuitspreekbaar zijn, hun muziek begrijpt iedereen.Muziek is niet het enige dat Balkan Trafik! te bieden heeft. Het festival opent op 17 april met de film Balkan Melodie van Stefan Swiertert, een ode aan muziek uit Oost-Europa. 18 april is het de beurt aan Olivier Magis met zijn film Ion, een film over een Roemeen die geboren lijkt te zijn voor het ongeluk. Op vrijdag leren we de accordeonist Martin Lubenov beter kennen in de documentaire Where are all the Bulgarian notes?. Ook de documentaire van Sarmasik Sanatlar Production over Romamuzikanten die in de straten van Istanbul passanten vermaken, komt vrijdag aan bod. De laatste dag van het festival is er de duistere film Tepenin Ardi van de Turk Emin Alper en Circles van Srdan Golubovic. Circles is een film over een Servische soldaat die een moslim beschermt tegen andere soldaten en dat met zijn leven bekoopt. Ook de komedie Toata lumea din familia noastra van Radu Jude passeert de revue zondag.

De Roma-Caravan van kunstenares Tania Magy
Maar er zijn ook workshops, debatten, een fototentoonstelling, een dansevent op de Grote Markt, noem maar op. Ook is er de Balkan Bazaar met een bar, barbecue en de Roma-caravan, een museum in een caravan. En voor de lekkerbekken onder ons: gedurende heel het festival kan je genieten van alles wat de Balkan te bieden heeft. Tijdens een interview met Bleri Leshi - die overigens bij een aantal debatten aanwezig zal zijn - vat bezieler Nicolas Wieërs het mooi samen: “Balkan Trafik is kijken, luisteren, feesten maar ook deelnemen aan de verschillende ruimtes waar meer verdieping in andere culturen mogelijk is.” Voor een gedetailleerde programmatie kan je terecht op hun agenda.

Jaarlijkse dosis Balkanmuziek

Hoewel het een festival is om te luisteren, te kijken maar vooral te genieten, heeft Wieërs nog een achterliggende reden. Aan Brusselnieuws.be legt hij uit dat hij ook sociaal geëngageerd is: “Ik wou de jeugd van hier tonen dat ze niet in een luchtbel leven, dat anderen interesse hebben voor wat er in België leeft. Tonen aan de jongeren van de diaspora dat ook wij interesse hebben voor hun cultuur. In de eerste plaats voor hun muziek: traditionele muziek, maar ook jazz, electro en rock. Door film, dansateliers, workshops rond de sociale actualiteit...”

In het begin was het festival nog niet zo populair maar sinds een paar jaar zakken er telkens 5000 bezoekers af naar de Bozar om de cultuur van de Balkan op te snuiven. “We hebben een publiek opgebouwd dat weet dat het waar voor zijn geld krijgt. Kwaliteit en diversiteit. Emotie en schoonheid,” legt Wieërs uit aan Brusselnieuws.be. Ook de 23-jarige Lori, een trouwe Balkan Trafik!-gangster weet het festival wel te appreciëren: “Ik ga al drie jaar naar Balkan Trafik!, dit jaar is mijn vierde keer. Elke keer is het echt de moeite waard! In het begin kwam er niet zo veel volk maar de laatste jaren heeft het grote publiek het festival ontdekt. Maar dat hindert niet. Integendeel, iedereen is daar om te genieten van de jaarlijkse dosis Balkanmuziek.”


Hoewel het festival veel Belgen weet te bekoren, komen mensen uit de Balkanregio elk jaar thuis op het festival. “Voor de mensen van de Balkan-diaspora in ons land is het als hun madeleine de Proust: ze herontdekken herinneringen die slapend in hen leefden,” vertelt Wieërs aan Brusselnieuws.be Zak dus af naar Balkan Trafik! Je steunt niet alleen een sociaal project – de Balkancultuur bekend maken – maar je kan ook gewoon naar hartenlust dansen, eten en genieten van de cultuur van de Balkan.

  Balkan Trafik!
  Paleis voor Schone Kunsten
  Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel
  tickets: http://www.bozar.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!