05 april 2013

Bia Mara: Gourmet fastfood op z'n best

ANKE SCHOUKENS
Foto's: Bia MaraGourmet fastfood op z'n best in Bia Mara: verse vis met knapperige korst, zelfgesneden frieten en huisgemaakte sauzen. Ratatouille Bruxelloise testte deze nieuwe hotspot in Brussel voor jou uit!


"Bia Mara" lees ik op de muur boven de deur van het eettentje. Wanneer ik Bia Mara binnenga, komt de geur van verse vis mij al tegemoet. Bia Mara is niet zomaar een fish and chips bar, vertellen Barry en Simon. “Bia Mara, of zeevruchten in het Iers, is de eerste Urban Seafood Kitchen in Brussel. Wij houden van de zee en haar producten. We staan elke morgen vroeg op om naar de vismarkt te gaan. Daar kiezen we dan zelf onze vis. De kwaliteit van onze producten staat voorop.”

Het begon allemaal met een eetkraampje op marktjes in en rond Dublin. “Ierland is omringd met water en al snel vroegen we ons af waarom we niet meer vis eten – Eat more fish is trouwens de slogan van Bia Mara”, vertellen de Ierse uitbaters. “Het is een lekker en veelzijdig product en bovendien heel gezond. We begonnen daarom met een eetkraampje met een heel eenvoudig concept: verse vis in amper een paar minuten. Onze fish en chips verkochten als zoete broodjes en al snel droomden we van een eigen restaurantje. En hier staan we nu, in Brussel”, lachen ze.

Het interieur is strak en industrieel: grijze muren met hier en daar een tekening en sobere houten tafels. "Het idee is eigenlijk heel simpel. We wouden de straat en zijn omgeving – de plaats waar het voor ons allemaal begon – naar binnen brengen."

Choose it, cover it and dust it

Net als het interieur is het concept van Bia Mara zeer eenvoudig. Een menu kost slechts 10 euro en stel je zelf samen in drie stappen. Eerst maakt je een keuze tussen vis (fish it), kip (pluck it) of een vegetarisch gerechtje (plant it). Vervolgens kies je één van de huisbereide sausjes. Het aanbod sausjes varieert van de klassieke (tartaar en looksaus) tot de iets gedurfdere sausjes (lemon cajun, smoked chilli ketchup, curry lime of chipotie). Tot slot kies je één van de huisbereide zoutsoorten om je handgesneden frietjes mee te besprenkelen.

De grote eters kunnen ook nog een bijgerecht bestellen. Er is keuze tussen rode koolsla, gebakken bonen met chorizo of erwtenpuree met munt. Op de drankkaart staan wereldbieren, Belgische bieren, water, frisdrank en wijn. Maar verbazingwekkend geen Iers bier op de kaart.

Simpel, vers en heerlijk


Ik kies voor een klassiek menu: schelvis met tartaar en handgesneden frietjes met zeezout. Ik neem plaats op één van de houten stoeltjes. Rondom mij zie ik enkel zeer tevreden klanten. Ook de Ierse uitbaters komen regelmatig vragen of alles in orde is.

In slechts vijf minuten is mijn bestelling klaar. Het eten wordt niet gereserveerd in krantenpapier maar wel in een kartonnen doosje met houten bestek. “Wij kiezen bewust voor een goedkoper bestek zodat we ons meer kunnen focussen op de kwaliteit van onze ingrediënten”, vertelt Barry (één van de Ierse uitbaters).

En die keuze vertaalt zich naar het eten. De vis is licht gepaneerd, heeft een knapperig korstje maar is lekker zacht vanbinnen. De frietjes zijn lekker krokant en mals vanbinnen. De huisgemaakte tartaar is lekker, maar mist wat karakter. Kortom: simpel, vers en heerlijk.

Bij het afrekenen vertelt Barry me dat hij elke zondagnamiddag een 'drinkparty' organiseert. Voor amper 15 euro krijg je het menuutje, een cocktail en inkom op de namiddagdisco. “Er is gewoon niets te doen in Brussel op zondag en daar wil Bia Mara verandering in brengen.” Zin gekregen? Van maandag tot zaterdag is Bia Mara open vanaf 12 uur tot 22.30 uur.

   Bia Mara
   Kiekemmarkt 41
   1000 Brussel
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!