20 april 2013

De Klare Lijn van Ted Benoit

EMME LAMPENS
(tekst & foto)



De Franse striptekenaar Ted Benoit wordt beschouwd als een van de stichters van de Nieuwe Klare Lijn, een Frans-Belgische tekenstijl die sinds het eind van de jaren ’70 populair is. Galerie Champaka, gelegen in de kunstwijk aan de Brusselse Zavel, zet deze stijl in de kijker aan de hand van een reeks originele tekeningen uit het uitgebreide oeuvre van de Franse striptekenaar.

Image and video hosting by TinyPic
De voorgevel van Galerie Champaka.
De Frans-Belgische Klare Lijn

Sinds 2010 geldt Galerie Champaka, opgericht door Eric Verhoest en Thomas Spitaels, als een belangrijk ontmoetingspunt voor liefhebbers van de stripkunst. Tekeningen van allerlei binnenlandse en buitenlandse striptekenaars prijkten er al aan de muren. Toch is het merendeel van de tekenaars wiens werk er werd tentoongesteld afkomstig uit Frankrijk of Franstalig België.

In die twee landen kent de zogenaamde Franco-Belgische strip sinds de jaren ’20 een rijke geschiedenis. Veel van deze Franstalige strips zijn heel populair en werden ook in andere talen, zoals het Nederlands, gepubliceerd. We kennen ongetwijfeld allemaal de avonturen van Peyo’s Smurfen en Hergé’s heldhaftige reporter Kuifje.

Toen striptekenaar Hergé in de jaren ’30 Kuifje creëerde, riep hij ook de gekende tekenstijl, de Klare Lijn, in het leven. Hij tekende zijn strips met strakke, duidelijke contourlijnen en zonder al te veel onnodige details. Schaduwen, arceringen en kleurnuances werden achterwege gelaten en de tekeningen werden samengesteld aan de hand van heldere, effen vlakken.

Links: pagina uit Kuifje van Hergé (bron: www.bedetheque.com).
Rechts: pagina uit Ray Banana van Ted Benoit (bron: www.galeriechampaka.com)

Op naar de Nieuwe Klare Lijn

Hoewel ook andere striptekenaars het voorbeeld van Hergé snel volgden, verloor de tekenstijl uit de Kuifje-strips tijdens de jaren ’60 aan terrein. Maar in 1970 al ontstond opnieuw aandacht voor de Klare Lijn-stijl. Samen met een nieuwe generatie striptekenaars ontpopte zich zo de Nieuwe Klare Lijn.

Pagina uit Hôpital.
Bron: www.galeriechampaka.com
Een van de stichters van deze hernieuwde stijl was Ted Benoit. Hij maakte in de jaren ‘70 een ommezwaai van een eerder realistische tekenstijl naar de stijl van de Klare Lijn. Ook de expositie TED BENOIT: Naar de Klare Lijn en terug in Galerie Champaka illustreert deze evolutie in zijn werk.

Bij het binnenwandelen valt je oog onmiddellijk op de schetsen uit Benoits eerste album Hôpital. Deze strip uit 1979 bevat nog eerder realistische en vrij gedetailleerde tekeningen. De latere albums van Benoit bevatten veel duidelijker de strakke en eenvoudige stijl van de Klare Lijn. Vooral de tekeningen uit de reeksen over Bingo Bongo en Ray Banana herinneren sterk aan de strips van Hergé.

Toch blijkt ook uit die latere striptekeningen de verscheidenheid in het oeuvre van de tekenaar. Van lugubere humor in C’était dans le Journal tot zeer luchtige humor in Bingo Bongo tot spannende misdrijven in Blake et Mortimer, de vele tentoongestelde schetsen in Chinese inkt op wit papier bevatten het allemaal. De inhoudelijke stijl en toon van Benoits werk is dus zeer uiteenlopend, en ook zijn tekenstijl lijkt hierop afgestemd. Zo oogt in Bingo Bongo zijn klare lijn net iets vrijer en speelser dan in de spannende verhalen van Blake et Mortimer.
Afzonderlijke tekeningen uit Bingo Bongo. Bron: www.galeriechampaka.com
Voor stripkenners is deze expositie absoluut de moeite waard. Zowel de grote als kleine werken die er hangen, zijn prachtige originele schetsen van de hand van Ted Benoit. Bovendien zijn alle werken ook te koop voor prijzen die reiken van 200 tot 3.000 euro. En voor wie niets van strips kent - en maar een beperkt budget heeft - is deze gratis expositie in Galerie Champaka de ideale plaats om kennis te maken met de wereld van de befaamde Franco-Belgische strip.

  TED BENOIT: Naar de Klare Lijn en terug
  Galerie Champaka
  Ernest Allardstraat 27, 1000 Brussel
  Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!