18 april 2013

Tomate Culinaire: Au Bon Bol

RENÉE DEKKERHet is een klein, onopvallend Chinees restaurantje vlakbij de Brusselse “Chinatown” (omgeving Beursplein): Au Bon Bol. Wie er wel eens langsloopt, zal de kokkin wel hebben zien kneden en trekken aan een grote bol deeg. Je zal je misschien afvragen: wat is zij in hemelsnaam aan het maken? Jawel: verse Lanzhou noodles, een delicatesse uit China, die in Europa bijna nergens te vinden is. Onze verwachtingen waren dan ook hoog toen we Au Bon Bol binnenstapten.


Eindelijk een Chinees zónder kitschy inrichting

Het restaurant is geen Chinees zoals ieder wat groter dorp in België er een heeft: hier vind je geen kitscherige versieringen, gouden Boeddha’s en aquariums met een overbevolking aan goudvissen. Wat je er wel aantreft is een restaurant dat qua inrichting meer lijkt op die in Oost-Azië zelf: simpele tafels en stoelen, vrij sobere Chinese papierknipsels aan de muur. Ons viel het meteen na binnenkomst op dat Au Bon Bol een probleem met de riolering lijkt te hebben. Gelukkig voor onze eetlust bleef deze geur enkel beperkt tot het trappenhuis.

Ook de kaart is vrij eenvoudig: in tegenstelling tot de meeste Chinese restaurants in Europa, waar de klant kan kiezen uit ±431 genummerde gerechten, is het menu van Au Bon Bol eerder beperkt en daardoor veel overzichtelijker. Er staan hier ook enkel Aziatische gerechten op de kaart, geen dikke loempia’s met frieten dus. Maar niet getreurd, loempialiefhebbers; er staan wel degelijk spring rolls (dunne loempia’s) op de kaart. Het dessertmenu is (zoals overal in Oost-Azië) zeer beperkt: groene thee- en rode bonenijs… Niet direct onze favoriet en we spreken uit ervaring. De meeste gerechten op het menu kosten rond de tien euro.

Foto's: Kattebelletje

Lanzhou fresh noodles: een in Europa ongekende Chinese specialiteit

De bediening is niet erg snel. Het meisje dat ons bedient spreekt weinig Frans of Engels en is blij als we in het Chinees bestellen. Wij besluiten Wontonsoep en een mandje dimsums vooraf te nemen. Als hoofdgerecht Pad Thai met verse noodles (Hang alsjeblieft niet de gierigaard uit door 50 cent te besparen met de goedkopere kant-en-klare noodles, verse noodles zijn echt zeldzaam) en rundvlees met teriyakisaus. Daarna wordt de serveerster zo in beslag genomen door haar gsm, dat ze geen klant meer ziet staan. Ook duurt het vrij lang voordat we onze gerechten opgediend krijgen.

De dimsums en wontonsoep (= soep met daarin dimsums) blijken goed van smaak, maar zijn allebei helaas niet vers gemaakt, maar diepvriesproducten. De bouillon waarin de dimsums drijven is een goede, verse en heldere bouillon. De hoofdgerechten worden standaard opgediend met stokjes, maar voor klunzen zullen er ook wel mes en vork zijn. De Pad Thai met noodles ruikt sterk naar koriander en knoflook. De smaken zijn aangepast aan de Europese markt: de Pad Thai is niet erg pittig. De Beef-Teriyaki is zoals je ‘m zou verwachten: zoutig van smaak en in kleine reepjes. De verse noodles bij de Pad Thai zijn erg lekker en zeker hun prijs waard.

De horrorverhalen op internet blijven ons bespaard

Op het internet vonden we een aantal negatieve recensies over Au Bon Bol. Zo was er iemand die (begrijpelijk) niet gecharmeerd was van de haar in zijn noodlesoep. En recensent Bruno Vanspauwen van De Standaard had er zijn buik blijkbaar niet volgegeten. Gelukkig bleef dit alles ons bespaard en gingen wij met een voldaan gevoel naar huis. Op een paar kleine minpunten na vonden wij Au Bon Bol zeker geslaagd.

Au Bon Bol
Paul Devauxstraat 9
1000 Brussel
02 513 16 88
...

Au Bon Bol weergeven op een grotere kaart

2 opmerkingen:

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!