11 april 2013

I Latini: echte Italiaanse pizza in een prachtige setting

EMME LAMPENS
(tekst en foto's)Als je op zoek bent naar een snelle hap, is pizza altijd een goede keuze. De Pizza Hut mag dan wel een blijvend succes zijn, hun creaties kunnen toch niet tippen aan de échte Italiaanse pizza’s. Italianen maken pizza’s als geen ander! Tijdens de zoektocht naar lekkere Italiaanse pizza in Brussel belandde Ratatouille Bruxelloise bij Ristorante I Latini op het Sint-Katelijneplein.

Image and video hosting by TinyPic
In het rood, Ristorante I Latini op het Sint-Katelijneplein.
Italiaanse lekkernijen in een verbluffend pand

Jammer genoeg bezoeken we I Latini op een avond waarop de eigenaar niet aanwezig is. Maar de zeer gastvrije kelners – stuk voor stuk echte Italianen – proberen onze vragen zo goed als ze kunnen te beantwoorden. In een mix van Engels, Frans en zelfs een beetje Nederlands leren we dat Ristorante I Latini al 21 jaar bestaat. Het restaurant komt ook heel verzorgd en geroutineerd over, zelfs nu de baas niet aanwezig is.

“De eigenaar van het restaurant is afkomst uit Campania, de regio rond Napels,” vertelt een van de kelners ons. “Hij trof hier in Brussel een karaktervol pand aan dat de ideale locatie voor zijn restaurant bleek te zijn.” Het pand, dat dateert uit 1680, kwam al eerder in Italiaanse handen terecht. In 1987 dreigde het mooie, karaktervolle gebouw afgebroken te worden, maar het werd net op tijd gered door de Italiaanse restaurateur Antonio Mastrogiovanni.

Het interieur: houten meubelen, aardse kleuren, fresco's en koperen lusters.
Ook het interieur van het restaurant is zeer stijlvol. De aardse kleuren, mooie muurschilderingen en houten meubels gaan perfect samen met de authentieke voorgevel van het gebouw. Het gezellige interieur werd ontworpen door de Brusselse architect Claude Van Hee. Hij wou er, met de fresco’s uit een oud klooster en de koperen lusters uit een oude kerk, het typische Toscaanse lichtspel creëren.

Echt gebonden aan de streek Napels is het restaurant niet. Het interieur oogt Toscaans, de kelners zijn afkomstig uit verschillende streken in Italië en ook het eten is niet enkel Napolitaans. “Hoewel er geregeld specialiteiten uit de Napolitaanse regio worden geserveerd, krijgen gerechten uit alle hoeken van Italië een plekje op de kaart,” zo vertelt een kelner wanneer hij ons de menukaart brengt. I Latini richt zich tot de liefhebbers van Italiaans eten in het algemeen. “De eigenaar baat ook nog een soort winkel of traiteurdienst met allerlei Italiaanse specialiteiten uit,” aldus de kelner.

Klassieke Napolitaanse pizza’s

Terwijl links en rechts van ons enkele Italiaanse gerechtjes verschijnen die er fantastisch uitzien, werpen we een blik op de menukaart. En wat blijkt... De zes pizza’s die men in I Latini serveert zijn wel typisch Napolitaans – of dat doet de titel ‘Klassieke Napolitaanse pizza’s’ toch vermoeden.

Ik ga voor de Pizza Capricciosa met tomaat, mozzarella, ham en champignons. Een klassieker. Maar hoe kan je een pizza beter beoordelen dan met een klassieker? Mijn tafelgenoot kiest de Pizza Quattro Stagioni, die naast tomaat, mozzarella, ham en champignons ook nog artisjok en zwarte olijven bevat. Tijdens het wachten krijgen we een kommetje olijfjes en een vers gebakken – het was nog heerlijk warm – stukje Italiaans brood.

Onder: de Pizza Capricciosa. Boven: de Pizza Quattro Stagioni.
Maar lang wachten hoeven we niet. Na een vijftiental minuutjes verschijnen onze pizza’s al op tafel. Twee mooi gebakken pizza’s met verse toppings en een dunne korst, zoals het hoort dus. En ook de smaak zit goed. De korst is luchtig en knapperig, de Italiaanse ham en de mozzarella smaken voldoende door, en de tomatensaus – de essentie van de pizza – is licht maar toch zeer smaakvol gekruid.

Het enige minpuntje dat ons na enkele minuten genieten opvalt, is dat de pizza’s toch iets warmer hadden gemogen. We kwamen naar I Latini voor een snelle hap en het is nog vrij vroeg op de avond. Misschien had de houtoven dus nog niet de gewenste temperatuur? Maar de borden voorverwarmen leek ons vooral ook een goede oplossing. Een Italiaanse pizza is dun – en zo hoort het ook – maar koelt dan ook iets sneller af. En jammer genoeg missen we hier in België een zuiders klimaat...

Toch hebben we met onze klassieke Napolitaanse pizza’s lekker en meer dan genoeg gegeten. En ook de sfeer in Ristorante I Latini was fantastisch. Mede dankzij de uiterst vriendelijke en vlotte bediening, maar vooral dankzij het prachtige interieur. De hele maaltijd lang kan je er je ogen de kost geven en zit je er heerlijk op je gemak. Wanneer we eens wat meer tijd hebben, komen we dus zeker nog een keertje terug om de andere Italiaanse specialiteiten op de kaart te verkennen!

   Ristorante I Latini
   Sint-Katelijneplein 1a & 2
   1000 Brussel
   Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!