07 april 2013

Openluchtportretten in Elsene

ELIEN DECOMMER
(tekst & foto's)Minimum vijf mensen verzamelen. Samen met die mensen de buurtbewoners uit je gemeente fotograferen. Die foto’s doorsturen. Zwart-witposters van die foto’s terugkrijgen en ze vervolgens ophangen in de straten van je gemeente. Dat is wat portretproject Inside Out voorstelt. En de Brusselse gemeente Elsene werkte eraan mee.


Mocht je de afgelopen dagen rondgewandeld hebben in Elsene, dan heb je misschien wel de zwart-witposters opgemerkt die de straten rond het Flagey-gebouw sieren. Dat is Inside Out XL, een project georganiseerd door de Waalse fotografen Paula Bouffioux en Jeep Novak.

Wereldwijd

Inside Out is een internationaal project dat in 2011 gelanceerd werd door de Franse artiest JR. De Franse fotograaf laat mensen portretfoto’s opsturen naar hem om er vervolgens gigantische posters van te maken en die terug te sturen, zonder dat hij weet waar ze zullen worden opgehangen. Inside Out-posters kan je onder meer aantreffen in de Verenigde Staten, Pakistan, Afghanistan, Tunesië, Thailand, Venezuela, Frankrijk, Ethiopië, Haïti en dus ook hartje Brussel.

“Inside Out XL werd mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Elsene”, legt fotografe Paula Bouffioux me uit. Zij, Jeep Novak, de vzw Zumba en de leerlingen van de middelbare school Edmond Peeters zijn de drijvende krachten achter het artistieke idee. Maar met Inside Out XL zijn Bouffioux en Novak niet aan hun eerste project toe dat verschillende gemeenschappen samenbrengt. Vorig jaar hebben beiden een dergelijk project op poten gezet in Charleroi en twee jaar geleden hebben ze een film gerealiseerd over de Brusselse gemeente Schaarbeek. “We hebben daar stuk voor stuk goede reacties op gekregen en dus wilden we nog zoiets doen.”

“Via onder andere de gemeente zelf en de bibliotheek Sans Souci konden we jeugdverenigingen en bejaardentehuizen contacteren om mee te doen met Inside Out XL”, gaat Bouffioux verder. In principe zouden er 240 posters omhoog moeten hangen in Elsene, maar wegens vandalisme zijn er al een aantal gesneuveld.

Tevreden buurtbewoners

Dankzij een plannetje met daarop alle plekken waar er zich posters bevinden, kan je zelf de openluchttentoonstelling bezichtigen. Met dat plannetje op zak, volg ik de route. Terwijl ik onderweg enkele foto’s neem, krijg ik een ‘thumbs up’ van een man die me op zijn plooifiets voorbijgaat. Wat verder spreekt een buurtbewoner me aan, wijst naar mijn camera en zegt: “C’est un bon travail ce que vous faites là !” De man is een Elsenaar en is heel enthousiast over de posters. Hij raadt me al glimlachend aan - waarbij enkele ontbrekende tanden in zijn lach tevoorschijn komen - via een bepaalde straat verder te gaan en zegt me “dat ik wel zal zien waarom ik net die straat in moet gaan.”

Wat ik zag ga ik niet verklappen, maar Inside Out XL vormt inderdaad een fijn en goed gekaderd project. Je ontdekt tal van leuke verrassingen, plannetje bij de hand of niet. Ik zet mijn weg verder, trek nog wat foto’s en kom de man met plooifiets weer tegen. “Volhouden, hè!”, roept hij me nog na.
Voor meer info over Inside Out Xl en evenementen rond het project (zoals nocturnes en begeleide rondleidingen), kan je terecht op deze website.


 Inside Out XL
 Wijkhuis Malibran
 Damstraat 10
  1050 Brussel
  Website

4 opmerkingen:

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!