17 april 2013

Siberische serenades in Elsene

VALERIE RENAERSWe geven het toe, het is niet de meest voor de hand liggende keuze op een zaterdagavond naar een Siberisch concert gaan. Maar de twee groepen die aanstaande zaterdag naar de Naamsepoortgalerij in Elsene komen blijven ongetwijfeld nog lange tijd bij.

Osuna
bron: www.myspace.com

Ayarkhaan
bron: www.womex.com
De eerste groep die het programmaboekje siert is Osuna. Osuna is een Belgisch trio dat bestaat uit Raphael Decock, Emre Gültekin en Thomas Baeté. Dit trio neemt ons mee naar Siberië, Turkije en het verleden met hun arsenaal aan instrumenten. Met de vedel, de voorloper van de viool, maak je een reis terug in de tijd. De saz en de tanbur, twee Turkse instrumenten, lijken op de middeleeuwse luit maar de hoge klanken halen je terug uit het verleden en nemen je mee naar het Oosten. De Khakas Chatkan neemt je vervolgens van Turkije mee naar Siberië. De Khakas Chatkan, letterlijk vertaald de Chakassische citer, is een soort harp van de Chakas, een Turks volk dat leeft in Siberië. Maar ook de keelzang brengt je naar koudere oorden, meer bepaald naar Toeva in het zuidwesten van Siberië. Osuna is een groep voor iedereen die de muziek van deze streek wil leren kennen. Voor een voorsmaakje kan je hieronder terecht.


Voor de durvers

De tweede naam op het programma is Ayarkhaan. Deze dames brengen muziek uit Yakutië of Jakoetië - een regio in het Noordoosten van Siberië - naar België. In tegenstelling tot Osuna is Ayarkhaan voor de echte fanatiekelingen onder ons. Ayarkhaan bestaat uit drie dames die de khomusmuziek uit Jakoetië nieuw leven willen inblazen. Met de khomus - een Siberische mondharp - keelzang, kleurrijke gewaden en een magisch schouwspel weet dit trio het publiek te hypnotiseren en mee te nemen in een trance waar het echte Siberië tot leven komt. De muziek van Ayarkhaan is dus aan de durvers onder ons besteed. Hieronder ontdek je hoe het Siberisch geweld van Ayarkhaan klinkt!


Het concert begint om 8 uur 's avonds. Een ticket kost voor niet-leden in voorverkoop 12 euro en 14 euro aan de kassa. Leden kunnen al voor 8 euro genieten van de Siberische concerten van Osuna en Ayarkhaan. Voor tickets en info kan je terecht op de website van Muziekpublique.

  Trans-Siberian Night
  Molière - Naamsepoortgalerij
  Bolwerksquare 3
  1050 Brussel
  http://www.muziekpublique.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!