22 april 2013

Sneeuwwitje tussen de stieren en de flamenco

CHRISTO MERCELIS
(foto's: www.blancaniev.es)In de gezellige Cinéma Vendôme speelt dezer dagen de Spaanse film Blancanieves, die in Spanje alleen al tien Goya’s (de Spaanse Oscars) heeft binnengerijfd. Waarom deze film in de prijzen valt, lees je hier.


Blancanieves is een – hou je vast – Spaans zwart-wit fantasy drama die hommage brengt aan de stille film van weleer. Daarmee doet de film meteen denken aan The Artist, waar ook geen gesproken dialogen in komen en de weinige gesprekken worden in beeld gebracht met sierlijke tussentitels. Daar houdt de vergelijking echter op, want Blancanieves is op en top Spaans, in een sprookjesverpakking.

Het verhaal is dat van Sneeuwwitje, maar dan wel in een geromantiseerd Spanje van weleer, barstensvol stierengevechten en flamenco. De jonge Carmen leeft bij haar invalide vader en boze stiefmoeder. Wanneer ze erachter komt dat haar vader ooit een beroemde stierenvechter was, wil ze haar lot omkeren en in zijn voetsporen treden. Daarbij komt ze terecht bij los 7 enfanitos toreros - de (obligate) 7 dwergen.

Een sprookje op zijn kop

Directeur Pablo Berger heeft maar liefst negen jaar aan de film gewerkt, en dat zie je. Muziek en beeld werken vanaf het begin samen aan een spanning die Berger doorheen het sprookje vasthoudt. Het is sterk om tussen al het flitsende filmgeweld toch zo’n emotie in het beeld te kunnen leggen zonder gesproken dialogen. En bovendien heeft het een onnavolgbare charme.


Blancanieves torent uit boven de andere Sneeuwwitje-adaptaties die de laatste tijd het witte doek sieren. De Spaansheid druipt er gewoon van af: stierengevechten, flamenco, typische kledij, noem maar op. We krijgen een beeld voorgeschoteld van het zuiderse Spanje uit de jaren ’20, zoals dat in ieders verbeelding bestaat. Het bekende verhaal krijgt hier een krachtige twist waar de emotie vanaf vliegt. Blancanieves is een waar sprookje dat retro aandoet en tegelijk een frisse wind in de cinema brengt.


Teaser Blancanieves de Pablo Berger

  Blancanieves
  Cinema Vendôme - Waversesteenweg 18 - 1050 Elsene
  Dagelijkse vertoningen om 14:00 - 16:15 - 19:00 - 21:20
  www.cinema-vendome.be
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!