30 april 2013

Tourist Tuesday: Iedereen Gourmandiër!

EMME LAMPENS & ANKE SCHOUKENS


Dat onze Belgische chocolade geliefd is bij toeristen, is uit vorige edities van Tourist Tuesday al meermaals gebleken. Daarom stelden wij ons deze week op aan La Belgique Gourmande een fijn chocoladewinkeltje in de Koninginnegalerij. Wij Belgen worden - zoals de naam van het winkeltje aangeeft - wel eens Gourmandiërs genoemd, omdat we graag eten. Maar waarschijnlijk zijn wij daarin niet alleen. Vandaar de vraag van deze week:

Welke typische gerechten of specialiteiten zijn geliefd in jouw thuisland?

Kelly                                                                                                               Yana
Kelly (27) uit Canada:
"Typisch Canadees eten? Oh, geen idee! Het eten in Canada is vrij Amerikaans. We eten vaak steak, hamburgers en frieten. Er zijn ook veel zaken waar ze Chinees of Italiaanse pasta serveren. Er is een mix van allerlei soorten voedsel te vinden eigenlijk."

Yana (25) uit Rusland:
"Borsjtsj is een heel bekend Russische gerecht. Het is een rode soep gemaakt van rode bieten die met zure room wordt opgediend. Het wordt vaak besteld in cafés en in restaurants, maar je kan het in Rusland vaak ook gewoon op straat kopen in een take-away box."

Gaelle en David                                                                                     Emma en Andy
Gaëlle (23) uit Frankrijk en David (28) uit Armenië:
Gaëlle stelt voor dat David antwoordt. "Dat zal interessanter zijn," meent ze. En dat doet David dan ook: "Vlees is een Armeense specialiteit. Wij eten vooral veel vlees: varken, lam, ..." Gaëlle komt even tussenbeide: "Ze eten vooral vet vlees in Armenië. Ik vind het maar niks. Het is mij te vettig. Ze maken er alles op de barbecue, ook hun groenten, maar die zijn wel oké." David blijft er toch van overtuigd dat de vleesgerechten in Armenië écht lekker zijn. Wanneer we Gaëlle naar de meest geliefde Franse specialiteit vragen, antwoordt ze al snel "de croissant".

Emma (22) en Andy (23) uit het Verenigd Koninkrijk (Manchester in Noord-Engeland om precies te zijn):
Emma en Andy bezochten dit weekend een Belgisch festival: Groezrock in Meerhout. Op weg terug naar huis wandelen ze nog even door Brussel. Er is geen haast bij, dus willen ze onze vraag best wel even beantwoorden. Vooral Emma wil het graag even hebben over de meest geliefde voedingswaren in het noorden van Engeland: yorkshire pudding en gravy. "Yorkshire pudding is een gebakje dat wordt geserveerd met rosbief en gravy. Gravy is een soort dikke vleessaus," legt Emma uit. Vooral van de saus lijkt ze fan te zijn: "Andy komt uit Londen, en één van zijn huisgenoten wist niet wat gravy is. We nodigden hem uit naar het platteland om het te komen proeven. Nu neemt Andy het ook altijd mee voor hem wanneer hij naar Londen gaat. Ik heb zelfs een Spaanse vriend waar ik bokalen gravy naar opstuur."

Irana en Emanuel                                                                                      Alex en Judy
Irana (30) en Emanuel ("als dit online komt, zeg dan maar dat ik 18 ben") uit Toscane, Italië:
"Iets als chocoladewinkeltjes hebben wij niet. Er zijn wel veel plaatsen waar je lekker vlees kan eten en goede wijn kan drinken", vertelt Emanuel. "Het bekendste vleesgerecht in onze streek is de Bistecca alla Fiorentina, een groot stuk biefstuk. Echt heel lekker", gaat Irana verder. "En het bekendste gerecht in heel Italië is natuurlijk pizza. De toeristen zijn er ook gek op, want pizza is heel wat goedkoper dan de Fiorentina", besluit Emanuel.

Alex (28) uit het Verenigd Koninkrijk en Judy (27) uit Denemarken:
"In Denemarken is haring waarschijnlijk de specialiteit bij uitstek. Maar of toeristen het graag bestellen?" Judy vraagt dan ook aan Alex: "Zou jij het willen eten?" Alex lijkt niet zo enthousiast, maar doet zijn best om een mooi antwoord te geven: "Het eens proeven is een echte ervaring, maar of ik het nu een delicatesse zou noemen..." Volgens Judy zijn de Denen zelf er wel verzot op. "En ook op rugbrød, een soort donkerbruin brood," voegt ze er nog aan toe. Aan Andy's reactie te zien lijkt ook hij dat rugbrød - in tegenstelling tot de haring - wel te kunnen smaken.
Net zoals Andy en Emma komt Alex uit het Verenigd Koninkrijk, maar duidelijk niet uit Noord-Engeland. Yorkshire pudding en gravy zijn niet de Britse specialiteiten waar hij mee komt aandraven. Hij vermeld fish and chips en Indian curry als zeer geliefde Britse gerechten. Vermoedelijk is Alex dus afkomstig uit een meer stedelijke omgeving dan de Noord-Engelse Emma.

Roman, Arthur en Dean.
Arthur (24), Dean (18) en Roman (15) uit Frankrijk:
Dean en Roman antwoorden op onze vraag onmiddellijk - net zoals Gaëlle eerder - "croissants". Arthur vindt dat de Franse wijnen en kazen ook wel vermeld mogen worden. De jongens zijn afkomstig uit de Elzas en daar hebben ze ook een heel geliefd streekgerecht: tarte flambée. "Het is een soort pizza die met room, uien en spekreepjes belegd wordt," legt Arthur uit. "Heel lekker!"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!