01 mei 2013

Uitheemse delicatessen in Brussel: Zuiders koken

EMME LAMPENS
(tekst & foto's)



Elke week trekt Ratatouille Bruxelloise naar een buitenlands restaurant in Brussel. Vandaag verkent Ratatouille de wereldkeuken ook eens voor de hobbykoks onder jullie. In dit eerste deel van een tweedelige reeks – die in de loop van vandaag zal verschijnen – verkennen we een Italiaanse en een Spaanse delicatessezaak in het Brusselse. De Italiaanse en Spaanse keukens konden in deze reeks niet ontbreken, want Zuiders koken is in! Pizza’s, pasta’s, paella’s we eten het allemaal graag én we maken het steeds vaker zelf. Ook de Zuiderse kookboeken gaan vlotjes over de toonbanken. Hier lees je alvast over twee winkels waar je voor allerlei Zuiderse ingrediënten terecht kan.

Antichi Sapori Italiani

Image and video hosting by TinyPic In een zijstraat van de luxueze Louizalaan – op een tiental minuutjes wandelen van metrostation Louiza – vind je Antichi Sapori Italiani. Deze stijlvolle Italiaanse delicatessezaak bestaat al sinds 1978. De eigenaar van de winkel heeft het helaas te druk om mij te woord te staan, maar hij staat wel toe dat de Italiaanse jongen achter de kassa tussen enkele klanten door een praatje met me maakt.

"Mijn baas is Italiaans, maar werd geboren in België", vertelt de kassier me. "Hij nam deze zaak over van zijn ouders. Zij kwamen van Sicilië naar België in de jaren ’70 en richtten toen deze winkel op omdat er veel Italianen in de buurt woonden." Ook nu lijken er in de buurt van de Louizalaan nog heel wat Italianen te wonen. De klanten die de kassier tussendoor moet bedienen, spreken allen Italiaans.

"We hebben ook veel Belgische klanten hoor", benadrukt de kassier. "Iedereen die van lekker eten houdt weet onze specialiteiten wel te appreciëren." En er zijn inderdaad heel wat specialiteiten te vinden. Hoewel de winkel niet zo groot is, kun je er allerlei Italiaanse producten krijgen. Aan de linkerzijde van de winkel strekt zich een wand uit die vol staat met Italiaanse wijnen, pasta in allerlei vormen en kleuren, specerijen en allerlei andere Italiaanse lekkernijen. Aan de rechterzijde van de winkel strekt zich over de gehele lengte van de winkel een koeltoog uit. Daarin vind je allerlei verse Italiaanse kazen en vleeswaren.

"Het merendeel van de producten wordt rechtstreeks ingevoerd vanuit Italië, voornamelijk uit de streek van Sicilië", vertelt de kassier. Naast verse voedingswaren – en hier zullen de keukenkneusjes onder jullie vast tevreden me zijn – kan je in Antichi Sapori Italiani ook allerlei huisbereide gerechten kopen. "Onze bereide gerechten zijn vaak Siciliaans of Siciliaans geïnspireerd, maar niet altijd", geeft de kassier me nog mee. "Eigenlijk bereiden we gerechten die afkomstig zijn uit het gehele zuiden van Italië."

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Voor liefhebbers van de Italiaanse keuken – of ze nu zelf willen koken of niet – is een bezoekje aan Antichi Sapori Italiani zeker de moeite waard. Al moet ik wel meegeven dat vooral de bereide gerechten een tikkeltje aan de dure kant zijn. Toch had ik – indien ik niet nog een tocht langs andere Brusselse winkeltjes voor de boeg had – graag een portie van een van die heerlijk ogende pasta’s meegenomen!

   Antichi Sapori Italiani
   Baljuwstraat 73, 1050 Elsene
   Website





Economato Español

Image and video hosting by TinyPic
Ik verlaat Elsene en de Italiaanse keuken en neem de metro richting het Zuidstation. Aan de achterzijde van dit station vind je namelijk Economato Español. Een winkeltje dat er misschien niet zo professioneel uitziet als de Antichi Sapori Italiani, maar waar heel wat Spaanse lekkernijen te verkrijgen vallen. En ook de dame die de winkel uitbaat is de moeite waard!

Marisol – een kleine, goedlachse dame – heet me onmiddellijk welkom in haar winkel. "Je bent ook gekomen op het goede moment", zegt ze enthousiast. "Vlak na de middag is het hier altijd wat rustiger." Ze heeft dus even tijd voor een babbel. Al 49 jaar woont de Asturische Marisol in de buurt van het Zuidstation. "Ik kwam met mijn man naar Brussel omdat er in Spanje geen werk was", legt ze uit. "Er was zoals nu crisis."

In de jaren ’60 en ’70 was de buurt rondom het Brusselse Zuidstation een echte Spaanse buurt. De meeste Spaanse inwijkelingen vestigden zich daar. "Daarom begon ik hier zo’n 45 jaar geleden een winkel", zegt Marisol. "Er woonden hier veel Spanjaarden en die misten de Spaanse producten van thuis." De concentratie van Spanjaarden in de buurt van het Zuidstation is de laatste decennia wel verminderd. Dat merkt ook Marisol. "Maar de winkel lijdt er niet onder", benadrukt ze. "We hebben hier klanten van allerlei soorten afkomst. Iedereen kent nu ook de Spaanse keuken natuurlijk!"

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

En voor liefhebbers van die keuken is Marisols winkel absoluut de moeite waard. De winkel staat volgestouwd met Spaanse producten uit alle hoeken van het land. Bollen manchego kaas en allerlei soorten hesp en chorizo vullen er de toonbanken. En vanaf het plafond bengelen trossen gedroogde pepers, trossen knoflook en worsten van alle mate naar beneden. De rekken zijn dan weer gevuld met smaakmakers als pepers, rode en witte bonen, linzen, vijgen enzovoort. "Alle producten worden bij Spaanse producenten gekocht", benadrukt Marisol nog, "want dat weten de meeste klanten te appreciëren."

Ik verlaat Marisols winkel met een echt vakantiegevoel. Je kan het in België waarschijnlijk niet veel Spaanser vinden. De winkel is een klein, maar gezellig allegaartje van typisch Spaanse koopwaar. Doorheen de vele voedingswaren kan je ook allerlei andere typisch Spaanse zaken ontdekken zoals aarden potten en kruiken, paellapannen, vlaggetjes en kaartjes en zelfs voetbalshirts!

   Economato Español
   Europaesplanade 9, 1060 Sint-Gillis
   Tel.: 02/521 47 36

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!