16 mei 2013

Chez Kimchi-style

MARLOU SARIS
(tekst & foto's)Wanneer je 'Korea' hoort, schiet er bij de gemiddelde Europeaan waarschijnlijk niet veel meer te binnen als Mr. Kim en Mr. Psy, taekwondo, Hyundai en misschien K-pop (Koreaanse pop). Of zeggen kimbap, kimchi en bibimbap jou toch ook iets? Ons vertelde het weinig, dus gingen we eens eten chez Kimchi. Koreaans eten, dus.Chez Kimchi ligt op een steenworp afstand van de Grote Markt, maar valt - ondanks de lichtgevende letters - niet heel erg op. Toch zagen we zowel (Koreaanse) locals als toeristen de weg naar dit restaurant vinden. Het is niet het enige Koreaanse restaurant in onze stad - je hebt nog restaurant Séoul in Elsene - maar wel het enige waar je voor minder dan € 20 een complete maaltijd (hoofdgerecht, drinken, dessert) kunt krijgen.

Een stukje van de bar, met de dakpannetjes,
poppetjes in traditionele kleding en een
Koreaans muziekinstrument.
Kim-wie?

Hoewel de naam van het restaurant wellicht anders doet vermoeden, is Kimchi niet de eigenaar van het restaurant. Nee, kimchi (김치) is één van de typische gerechten van de Koreaanse keuken: een bijgerecht dat op veel manieren kan worden gemaakt, maar altijd bestaat uit gepekelde groenten (vaak kool of witte radijs).

Verder wordt de Koreaanse keuken - die overigens net als de taal in Zuid- als Noord-Korea enigszins gelijkaardig is - omschreven als een vrij simpele keuken, "gericht op de eenvoudige mens". De belangrijkste ingrediënten zijn rijst, groenten, vis, zeewier en tofu. Aan de chilipepers - vaak het belangrijkste ingrediënt - heeft het eten dan weer haar vaak pittige smaak te danken. Gelukkig heeft Chez Kimchi ook (grote) flessen water op het menu, dus die stond al snel op onze tafel. Verder bestelden we:

Bibimbap (비빔밥): letterlijk "gemengde rijst". Rijst dus, met daar bovenop allerlei groenten (kolen, wortel en zeewier) en eventueel vlees. Daarbij krijg je een schaaltje gochujang (고추장): rode peper-pasta, waardoor je het geheel naar eigen smaak pittiger kan maken.

Kip in Kimchi-style: rijst met kip en groenten (waaronder natuurlijk kimchi).

Het was allemaal lekker en (gelukkig?) niet zo pittig als wat we ondertussen hadden verwacht. Omdat de gochujang op een schaaltje naast de bibimbap kwam, kon je makkelijk zelf bepalen hoe pittig je het wilde. Of het ook echt góed Koreaans eten was kan ik helaas niet vertellen, maar als je zoiets kunt beoordelen aan het aantal Koreanen die hun buik kwamen vullen chez Kimchi: zeker weten. Wij waren als niet-Koreanen die avond zeker in de minderheid.

Klein Korea

De "noodknop" in onze tafel
Opvallend (en leuk) aan Chez Kimchi is de inrichting. Waar je in andere Aziatische restaurants wellicht een 'Aziatisch gevoel' krijgt door de eetstokjes, ademt het hier echt overal 'KOREA'. Er hangen (Zuid-)Koreaanse vlaggetjes, op elke tafel staat een poppetje in hanbok - traditionele Koreaanse kleding -. De schilderijtjes aan de muur laten fragmenten van het plattelandsleven zien en boven de bar hangen de dakpannetjes zoals bij echte Koreaanse huisjes. Bovendien zijn de eetstokjes van roestvrij staal (zoals het schijnbaar hoort in Korea), speelt er op de achtergrond Koreaanse muziek en spreken de medewerkers duidelijk beter Koreaans dan Frans of Engels, laat staan Nederlands.

Dat slechte(re) Engels zorgde hier en daar voor verwarring - zo dachten we even dat "die knop op de tafel" was om de ober te roepen (het bleek de Korean bbq te zijn), maar dat zorgde verder niet voor problemen. De menukaart was bovendien in (redelijk) goed Frans en Engels, en dus konden we ons goed redden. Het enige nadeel dan nog: van de - vrij uitgebreide - dessertkaart waren slechts twee dingen beschikbaar. Maar bij deze kan ik wel vertellen dat het gember- en groene thee ijs aan te raden is.

Heb jij al eens Koreaans gegeten? 당신은 아직 한국 음식을 먹었어요?


   Chez Kimchi
   Greepstraat 6
   1000 Brussel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!