11 mei 2013

Het Huis van de Culturen in Sint-Gillis: multi & cultuur

SOURIA CHEURFI
(tekst & foto's)140 verschillende nationaliteiten, 40% van de inwoners van vreemde afkomst... Welkom in Sint-Gillis, de meest multiculturele gemeente van Brussel.  Het Huis van de Culturen probeert in die mengelmoes te zorgen voor cohesie tussen de inwoners. Hoe werkt deze organisatie? Wat is haar doel? Om dat te weten klopte Ratatouille aan bij het Huis van de Culturen.


Het Huis van de Culturen
Vorige week leerde Renée Dekker ons dat Sint-Gillis de meest multiculturele gemeente is van Brussel. Het Huis van de Culturen verdient dus zeker zijn plaats in het kleurrijke Sint-Gillis. Diversiteit gaat er gepaard met cultuur en kunst en de gemeente heeft een drukke culturele agenda vol tentoonstellingen, concerten, feesten. Zo vinden we er onder meer het Hortamuseum en de Galerie Paris-Beijing, die Ratatouille al eens bezocht.

'Cultuur brengt ons samen'

 

De cultuurdienst van Sint-Gillis telt drie organisaties: het Pelgrimshuis, het Volkshuis en het Huis van de Culturen. Elk 'huis' heeft andere doelstellingen, maar in alle drie vinden culturele evenementen plaats zoals tentoonstellingen en concerten. Het Huis van de Culturen is meer dan een cultureel lokaal alleen, het werkt onder het motto 'cultuur brengt ons samen'. "Het doel van onze organisatie is om verschillende culturen te vertegenwoordigen en ervoor te zorgen dat de inwoners van Sint-Gillis elkaar ontmoeten," verklaart Juliette Roussel, de verantwoordelijke voor de cultuurdienst. Kunst en cultuur zijn volgens haar de beste manier om een cohesie in Sint-Gillis te creëren.

Het Pelgrimshuis

Aanbod voor en door Sint-Gillis 


De lokalen van het Huis van de Culturen zijn polyvalent: er is een tentoonstellingszaal, een podium, een bar, een keuken, een foyer, een repetitie- en meetingzaal, een leslokaal en een ruim lokaal bestemd voor multiculturele activiteiten. In het gebouw is de studio van Radio Alma die programma's in vijf verschillende talen uitzendt - Frans, Spaans, Portugees, Grieks en Italiaans. Naast de studio bevindt zich ook de kantoren van de APEB - de Vereniging voor Portugese Expats.

"Om de inwoners van Sint-Gillis te laten kennismaken met het Huis van de Culturen worden hier ook theater- body music- en koorlessen gegeven. En sinds twee jaren gebruikt de Circusschool van Brussel ook onze lokalen", legt Juliette Roussel uit. Artiesten die in het Huis van de Culturen hun werk tentoonstellen zijn niet alleen uit verschillende culturen afkomstig, maar tonen ook verschillende invalshoeken: "We proberen kunstenaars uit Sint-Gillis aan bod te laten komen en veel verschillende genres en culturen te mengen," verklaart Juliette Roussel.

Het Huis van de Culturen

Het Huis van de CulturenGoede samenwerking

Juliette Roussel is blij met de samenwerking tussen de verschillende culturele organisaties in Sint-Gillis. "We werken niet alleen samen met het Pelgrimshuis en het Volkshuis maar ook vaak met het Hortamuseum, het Culturele Centrum Jacques Frank en de gemeentebibliotheek." De culturele agenda in het bovenste deel van Sint-Gillis - het Voorplein - is goed gevuld, maar in de buurt van de Fonsnylaan is dat niet het geval. Daarom was het belangrijk voor de cultuurdienst dat het Huis van de Culturen daar zou blijven om de buurt levendiger te maken.

Nu in het Pelgrimshuis: tentoonstelling CHAIR

Bekijk de culturele agenda van Sint-Gillis om de volgende tentoonstelling of concert niet te missen!

Nu in het Pelgrimshuis: Tentoonstelling CHAIR van Mohamed Al-Ani
Nu in het Volkshuis: Tentoonstelling Ludovic MICHAUX

   Het Huis van de Culturen
   120 Belgradostraat
   1060 Sint-Gillis
   Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!