10 mei 2013

Thee en koffie uit ver- en minder Verweggistan

INE D'HOERatatouille Bruxelloise ziet de verlate Belgische lente als een kans om extra lang van warme drankjes te genieten. Wij onderzochten daarom welk vlees Brussel in de kuip heeft op vlak van koffie, thee en gebak en gingen op vier adresjes genieten.

Natuurlijk zijn onze tips ook bij zonniger weer bruikbaar. Koffie, thee en taart staan immers altijd garant voor een rustmomentje, of je nu aan het citytrippen, overwerken of luirikken bent.

Theeverhalen bij Pepper Mint Tea Room

De vriendelijke eigenaar van Pepper Mint Tea Room komt van “ver weg” en selecteert de aangeboden theesoorten eigenhandig. Hij weet exact waar elk blaadje vandaan komt en geeft trots uitleg over zijn ruime assortiment. Bij alle theesoorten kent hij wel het verhaal.

Behalve voor thee, kan je hier ook terecht voor fijne (bio)vruchtensappen en een gezonde, versgemaakte brunch of lunch. Zoetekauwen mogen beide handjes kussen want Pepper Mints specialiteit is moelleux, gemaakt met maar liefst zeventig procent chocolade. Ook de kruimeltaart met pistache en kers en de cheesecake zijn hier heerlijk.

 photo thee2_zps39085ced.jpg
Foto's: Marlou Saris
 photo thee1_zpsd33f61ad.jpg photo thee3_zpsd71ad164.jpg

   Pepper Mint Tea Room
   Lievevrouwbroerstraat 11, 1000 Brussel
   Website

Mensen kijken bij Mokafe

Eén van Mokafe’s grootste troeven is het terras waar het winter en zomer, bij regen en zonneschijn gezellig toeven is. Het geheim van deze verwennerij is de koningsgalerij, één van de Brusselse overdekte gaanderijen waar luxueuze boetieks thuis zijn.

Naast het voordeel van de locatie kan Mokafe bogen op een prima reputatie, zowel bij toeristen als Brusselaars. Die komen vooral naar Mokafe voor de Brusselse wafels, "die zijn hier toch net iets lekkerder dan ergens anders", klinkt het. Daarnaast ben je voor een no nonsense lunch, koffie of thee met gebak of een schaamteloze sessie mensen kijken bij Mokafe aan het juiste adres.

 photo thee7_zps114e3f4c.jpg
Foto: Michael Shanks voor The Archaeographer

   Mokafe
   Koningsgalerij 49
   1000 Brussel

Aksum Coffee House of de smaak van Ethiopië

Het Ethiopische koffiehuis Aksum verhuist as we speak van hun locatie in hartje Marollen naar het nieuwe adres een kilometer verderop. De opening zal – “als alles volgens schema verloopt” – morgen (11 mei) zijn. Aksums Facebook- pagina houdt je volledig op de hoogte van de werkzaamheden.

Koffieliefhebbers kunnen hier terecht voor een extra kick in de vorm van een traditionele Ethiopische espresso met plaatselijke alcoholische drank – “opgepast want het is echt sterk”. Het goedje is niet goedkoop maar niettemin een niet te versmaden verwennerij.

Ook deze eigenaar is trots op zijn zaak, waar elk kopje koffie ter plaatse tot in de puntjes wordt voorbereid. Maak niet de fout om hier chocomelk te bestellen, de kracht van Aksum ligt duidelijk bij koffie.

 photo thee5_zpsff2f425f.jpg
Foto's: Marlou Saris en Ine D'hoe
 photo P1050493_zps74bec87f.jpg photo P1050469_zpsc28863cd.jpg

   Aksum Coffee House
   Spoormakersstraat 60
   1000 Brussel

De kunst van het 'Coricaiaans' koffiemaken

Comptoir Oriental des Cafés – afgekort Corica – begon ooit als een bescheiden koffiewinkel maar groeide uit tot een klein cafeetje met afhaaltoog. Het familiebedrijf staat al sinds het begin van vorige eeuw garant voor artisanale, versgebrande koffie in al zijn aroma’s.

Onlangs werd de kunst van het ‘Coricaiaans’ koffie maken doorgegeven aan een bevriend moeder-zoon duo, nadat de familie Wulleman hun dochter naar Canada volgde om daar – je raadt het al – een koffiehuis uit te baten. Over beide koffiefamilies lees je meer op de website van de koffiebar.

Ook theeliefhebbers vinden hun nieuwe favoriet in het ruime assortiment, afkomstig van de beste theeplantages ter wereld. Naast Japanse, Indische en Chinese thee kan je hier ook Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse thee proeven.

 photo thee6_zps37945b1a.jpg
Foto: Corica

   Corica
   Kiekenmarkt 49, 1000 Brussel
   Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!