12 mei 2013

Leve moeder!

INE D'HOELeve moeder!  Hoe verras jij je mama vandaag? Helemaal niet, met een ontbijtje, een uitstap, cadeaus of toch maar bloemen? Ratatouille Bruxelloise zocht voor jullie uit hoe Moederdag het liefst gevierd wordt. 

 photo moederdag2_zps3992368f.jpg
Foto via Creative Commons
Eigenlijk is het vandaag niet overal moederdag. Zelfs in eigen land zijn er al verschillen. In het Antwerpse wordt 'Moederkesdag' bijvoorbeeld op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart gevierd, op 15 augustus. Al getuigt de Antwerpse Tine (24) dat haar mama desondanks toch bloemen mag verwachten vandaag, net als op die andere Moederdag "en ook wel eens tussendoor." "Vroeger verstopte ik mijn Moederdagcadeautjes die ik op school maakte altijd, maar ik kan me niet herinneren of ik dat volhield tot de 15de augustus", lacht ze. 

In Antwerpen is Moederdag dus eigenlijk een Rooms-katholieke feestdag. Heel anders gaat het in Turkije, waar volgens Bilal enkel ‘onze’ commerciële Moederdag gevierd wordt. "Godsdienst heeft daar eigenlijk niets mee te maken. Het is zoals Valentijn of Halloween overgewaaid uit het westen. In de Islam is de moeder sowieso al heel belangrijk, uitspraken van onze profeet als ‘de hemel ligt onder de voeten van uw moeder’ bewijzen dat", zegt hij. 

Individueel vs. commercieel?

Moederdag vieren blijkt vooral een heel individueel gebeuren. Veel mensen geven bloemen of trakteren mama op ontbijt – al dan niet op bed. Schoolkinderen maken kleine verrassingen op school en volwassen 'kinderen' kiezen vaak voor een etentje of cadeau. De moeder van de Nederlandse Sebastiaan (27) is op reis, dus hij stelt zijn bloemen gewoon uit tot ze terug is. Ook Hanna (26) uit Finland moest vorig jaar haar mama missen op de grote dag, zij stuurde dan maar foto’s van bloemen in plaats van the real thing

 photo moederdag5_zps16cc5e17.jpg
Foto via Food before Brains
Er zijn ook originelere alternatieven dan (digitale) bloemen en ontbijtjes in omloop. Zo geven Iris (26) en haar broers uit Nederland hun mama heel behulpzaam een dag klushulp. En dan maar hopen dat ze daar niet al te veel misbruik van maakt. Laura (22) – een Nederlandse in België – trakteert haar mama dan weer elk jaar op een zelfgebakken cheesecake. "De eerste keer dat ik cheesecake maakte was het toevallig Moederdag. Daarom hebben we er een soort van traditie van gemaakt. Ik ben intussen natuurlijk een cheesecake pro", zegt ze lachend. Ook Ingelin (22) uit Noorwegen bakt voor haar mama. De twintiger trakteert haar moeder elk jaar op een ontbijt op bed bestaande uit Noorse, hartvormige wafels en een klein cadeautje. Frederikke (22) uit Noorwegen doet het allemaal nog creatiever en schrijft elk jaar zelf een liedje voor haar mama: "Die zijn meestal vrij dom, maar dat geeft niet." 

Elke dag Moederdag?

In Georgië, Roemenië en Polen wordt Moederdag op een andere dag gevierd, maar ook daar blijkt de feestdag in het voorjaar te vallen. "Wij vieren Moederdag op 3 maart", zegt de Georgische Nati (24). "Omdat de  eerste president van Georgië in 1991 besloot dat Moederdag voortaan dan gevierd zou worden. Dat is toevallig net de periode waarin bloemen zoals viooltjes en cyclame beginnen bloeien, dus een boeketje is een absolute must." Ook in Roemenië wordt moeder omwille van een kunstgreep in maart geëerd. "We weten wel dat de rest van de wereld Moederdag in mei viert", zegt Delia (24), "maar in de jaren 1960 besloot de communistische partij de feestdag te verplaatsen. Daarom vieren wij onze moeders nog steeds op 8 maart."

 photo moederdag4_zps4b5fccdb.jpg
Foto via Creative Commons
In Polen moeten mama’s dan weer langer geduld oefenen want hun dag valt er pas op 26 mei. Bij Ania (23) thuis wordt er meestal gezellig gegeten terwijl haar mama kleine verrassinkjes voorgeschoteld krijgt. En Heayean (22) vertelt dat er in Zuid-Korea helemaal geen Moederdag meer gevierd wordt! Vroeger was dat op 8 mei wel het geval, maar nu heet die dag ‘Ouderdag’ en worden beide ouders in de bloemetjes gezet: "Wij geven onze ouders meestal anjers en kleine geschenkjes."

"Leve boeder!"

In sommige families bestaan er wel heel persoonlijke anekdotes over Moederdag. "Toen mijn mama nog kind was, was één van haar neefjes verkouden tijdens Moederdag", weet Laura (22) uit België. "Door zijn verstopte neus sprak hij heel nasaal en hij zei dus 'leve boeder' in plaats van 'leve moeder'. Deze gevleugelde uitspraak is in de familie blijven circuleren als synoniem voor 'een neusverkoudheid'. Wij hebben in onze familie dus geen verstopte neus, maar 'leve boeder'", besluit ze lachend haar verhaal. 

Eén ding is duidelijk: moeders worden overal in de watten gelegd. En dat verdienen ze!

Wij willen graag weten wat jij zoal doet voor jouw moeder vandaag? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht of via onze Facebook- of Twitterpagina’s!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!