09 mei 2013

Le Bar à Tapas: een klassiek Spaans bordje

CHRISTO MERCELIS
(tekst & foto's)Op een kleine minuut wandelen van de Beurs vinden we de Bar à Tapas, in de Borgvalstraat 11. Het Spaanse tapasrestaurant valt niet meteen op omdat het wat verdoken ligt in de schaduwen tijdens de mooie lentedag van ons bezoek. Op het terras is de zon dus spaarzaam, maar dat heeft niet veel gevolgen voor de zuiderse sfeer die binnen hangt.


Wanneer we binnenkomen worden we meteen overstelpt door een Spaans gevoel. Er is duidelijk nagedacht over de aankleding van de bar en er hangt een Andalusische sfeer waar van nature Arabische invloeden doorschemeren. De tafeltjes, de verlichting en de hammen langs de muren zorgen voor een Spaans – of op z’n minst zuiders – gevoel. Enkel de loungemuziek was niet de beste keuze, maar stoorde op zich niet echt.

Langs de muur heen is er een gezellige sofa waarin je lekker kan wegzakken na een overvloed van tapas. Met dat vooruitzicht ploffen we (natuurlijk) neer in de sofa en voor we het weten staat de ietwat schuchtere maar vriendelijke ober met de menukaart bij ons. Een eerste blik op de kaart is nogal overweldigend. Gelukkig is er een ruime koeltoog om je wegwijs te maken doorheen de tapas.

Gekende klassiekers

Het aanbod bestaat logischerwijs uit een hele resem Spaanse specialiteiten, maar gaat ook iets voorbij die grenzen met hier en daar een mediterrane toets zoals de gevulde wijnbladeren uit Griekenland. De uitgebreide menukaart doet de naam ‘Bar à Tapas’ alle eer aan.

Hoewel het menu boordevol staat met zowel koude als warme tapas is het aanbod niet echt origineel. Of het nu tortilla, serranoham of patatas bravas heet, het blijft allemaal erg klassiek. Tot de pulpo a la gallega toe was er niets dat ook maar een beetje origineel aandeed. Voor de twijfelaars zijn er ook grotere tapasschotels die een evenwichtige combinatie aanbieden, maar een beetje meer creativiteit was hier zeker welkom geweest.

Pulpo a la gallega:
octopus op Galicische wijze
Dit is nog maar het begin!

Weinig verrassingen

De goede kant van het verhaal is dan weer dat die klassieke tapas aan alle verwachtingen voldoen, hoewel het gerust iets meer had mogen zijn. Toch wisten we vaak niet wat eerst te kiezen, met een tafel vol kleine borden tapas. En als je nog niet genoeg hebt, kan je altijd nog een bordje bestellen. Keuze genoeg!

De Bar à Tapas is een aanrader voor liefhebbers van de klassieke Spaanse tapasgerechten en ook een goede plek om er voor het eerst kennis mee te maken. De bediening was vlot en hoewel niets ons echt kon verrassen was het wel zeer lekker. Bovendien is een kleine vijftien euro per persoon niet te duur om met wat heerlijke tapas in een zuiderse sfeer te genieten van een warme dag.


   Bar à Tapas - Centre
   Borgvalstraat 11
   1000 Brussel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!