03 mei 2013

Le Vieux Mila: Afrikaanse warmte en pikante sausjes


VALERIE RENAERS
(tekst & foto's)Waar kan je beter gaan eten met het lekker warme weer dan in een Afrikaans restaurant? Na lang zoeken, veel wandelen en enkele malen de weg kwijt te geraken kwamen we aan in het restaurant Le Vieux Mila.

bron:www.cityplug.be
Op tien minuutjes wandelen (in de goede richting!) van het metrostation Hallepoort ligt het restaurant Le Vieux Mila. In een gezellig kasseienstraatje liepen we eerst voorbij vele Noord-Afrikaanse restaurantjes. Maar wij zakten nog verder af, letterlijk en figuurlijk. Met een knorrende maag, pijnlijke voeten en grote dorst kwam het restaurant met specialiteiten uit Kameroen als geroepen. Op het kleurrijke, uitnodigende terrasje in de schaduw gingen we zitten aan een van de tafeltjes. We zaten nog maar net of de vriendelijke doch schuchtere bedienster stond al naast ons met de menukaart.

De menukaart had net zo goed in het Chinees geschreven kunnen zijn. Naast de woorden ‘poulet’ en ‘poisson’ begrepen we maar weinig van de Afrikaanse kaart. Een minpuntje, vonden we wel. Gelukkig was de Kameroense zeer behulpzaam en legde ze geduldig de gerechten uit waarvan de namen ons niets zeiden. "We serveren hier vooral gerechten uit Kameroen," vertelt ze. "Maar we hebben ook typische gerechten die wel in de meeste landen van Afrika worden gegeten." Na een waterval van vragen besloten we een beetje van alles te proberen. Om het ook hier begrijpelijk te houden, sommen we onze keuzes even op:
  • Fufu: een puree van maniok
  • Bananes Plantin Frites: gefrituurde bakbanaan
  • Ailes de Poulet: kippenvleugeltjes met een verfrissende salade
  • Poulet D.G.: een mengeling van kip, groenten en bakbanaan
  • Poulet fumé aux Arachides: kip in pindasaus
v.l.n.r: Bananes Plantin Frites (onder), Fufu (boven), Ailes de Poulet, Poulet D.G., Poulet fumé aux Arachides
We vroegen ons af wat ‘D.G.’ betekende. Na veel denkwerk besloten we dan toch maar te vragen wat de ‘D.G.’ van het gerecht ‘Poulet D.G.’ betekende. “Kip is heel duur in Kameroen. Alleen rijke mensen kunnen er kip kopen. D.G. betekent ‘Directeur Général’, om te tonen dat kip echt iets is voor rijke mensen met hoge functies,” vertelt de bedienster ons terwijl ze de tafel dekt.

Er heerst een huiselijke sfeer in het restaurant. We krijgen elk een bord en bestek zodat we achteraf zelf kunnen opdienen uit de vele borden en kommen (zie foto). De borden blijven maar komen en we beseffen al gauw dat we een beetje overmoedig waren bij het bestellen. Naast de gerechten zijn er ook nog de sausjes. Een kleine waarschuwing: de oranje saus is pikant, héél pikant.
Het gezellige straatje

Hoewel een stuk kip nog rozig was – en dan gaat mijn scherp afgestelde salmonella-alarm af – was het eten om de vingers bij af te likken. Het eten was zo lekker dat we geen tijd wilden verspillen met het op ons bord te scheppen, dus aten we maar rechtstreeks uit de kommen. De kippenvleugels waren krokant en goed gekruid, de bakbanaan was lekker zoet en niet vettig hoewel ze gefrituurd waren en de kip van de Poulet D.G. was lekker sappig. De topper was ongetwijfeld de Poulet fumé aux Arachides met fufu. Ondanks het ene stukje dat niet genoeg gebakken was, deed de pindasaus ons dat ene foutje zonder moeite door de vingers zien.

Hoewel de tafel vol stond met gerechten, bleef alleen de Poulet D.G. over. We moesten gewoon toegeven dat die er echt niet meer bij geraakte. Gelukkig bespaarde de vriendelijke bedienster ons de gênante vraag om een doggybag en stelde ze zelf voor om het in te pakken. Niet veel later vielen we bijna van onze stoel toen ze terug stond aan onze tafel met het zakje en de rekening. 48 euro en een klets moesten we samen betalen voor een berg eten en zes drankjes, omgerekend ongeveer 16 euro per persoon. Met ronde buikjes en eten genoeg voor de volgende dag vertrokken we terug naar huis.
Le Vieux Mila is de perfecte gelegenheid voor iedereen die de Afrikaanse en vooral de Kameroense keuken wil ontdekken. Het is een restaurant met een huiselijke, losse sfeer en dus een perfecte stop voor vrienden en gezinnen met grote honger die graag eens wat anders proberen dan de klassieke Vlaamse kost. Toen wij er waren, kwamen er voornamelijk Afrikanen over de vloer, maar je bent meer dan welkom als leek. Als je naar Le Vieux Mila gaat, bereid je dan voor op veel eten voor een zeer schappelijke prijs. Het eten is verrukkelijk en meer dan voldoende. Wel opgelet voor het oranje sausje, tenzij je langs het brandwondencentrum wilt gaan op de terugweg. Het perfecte restaurant dus voor een warme dag, maar niet getreurd, bij regen zorgt de kleurrijke inrichting en het lekkere Afrikaanse eten wel voor de Chaleur d'Afrique.

   Le vieux Mila
   Moskoustraat 28
   1060 Sint-Gillis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!