14 mei 2013

Tourist Tuesday: In het groen!

EMME LAMPENS & INE D'HOEBrussel werd – samen met Bristol, Glasgow en Ljubljana – uitgeroepen tot finalist in de verkiezing van de ‘Europese Groene Hoofdstad 2015’. De Europese Commissie reikt deze titel jaarlijks uit aan de stad die de beste prestaties op het vlak van milieubeleid weet te leveren. De aanwezigheid van stadsparken draagt ook bij tot het ‘groene’ karakter van een stad. Daarom trok Ratatouille Bruxelloise deze week naar het Warandepark met de volgende vraag:

Hoeveel groen is er aanwezig in jouw stad?

 photo P1050779_zps4e98fc8d.jpg photo P1050780_zpsac30f646.jpg

Eveline (20) en Myriam (20) uit Zwitserland: Myriam komt uit Bern, de onofficiële hoofdstad van Zwitserland. Eveline komt uit Zürich, de grootste stad in Zwitserland. De meisjes zijn niet echt onder de indruk van de hoeveelheid groen in hun steden. “Het kan beter”, zegt Myriam. “Hier is het heel fijn”, vindt Eveline. “We zagen al enkele grote parken, en dat is toch wel belangrijk. Het is heel aangenaam wanneer je ook in de stad een beetje van de natuur kan genieten. Bijvoorbeeld tijdens je lunch…”

Julian (24) en Michael (22) uit de Verenigde Staten: “Washington DC is veel groener dan Los Angeles”, zegt Michael. “LA is een woestijn. Er zijn parken, maar die zijn bruin. Ze planten er geen gras en bomen. Je vindt er wel 'groen', maar dan eerder cactussen.” Hieraan voegt Julian toe dat dit vooral te wijten is aan de verschillende ecosystemen van de twee steden. “Het is niet dat ze in Los Angeles geen aandacht aan open ruimtes in de stad besteden”, nuanceert hij. Het is ook heel belangrijk om hier voldoende aandacht voor te hebben, vinden de jongens. “Mensen worden een beetje gek als zo'n plekken er niet zijn”, meent Michael. “Een stad moet ook voldoende parken hebben die niet te druk zijn. New York heeft bijvoorbeeld Central Park, maar daar is het altijd veel te druk. Eigenlijk kan je dat nog amper een park noemen. Het is eerder een metrostation met groen behangpapier”, grapt hij.

 photo P1050782_zpsa4aa8577.jpg photo P1050786_zpsbf2cf90a.jpg photo P1050788_zpsfc44f900.jpg

Stefan (35) uit Boekarest, Roemenië: Met een grote slaap- en rugzak op de rug gebonden, komt Stefan onze richting uit. Een vraag over het belang van natuur in de stad wil hij graag beantwoorden. “In Boekarest is er veel groen, er zijn veel parken en rustige plaatsen. Dat is belangrijk voor de gezondheid, voor de ziel. Mensen hebben er nood aan om zich af en toe in de natuur te kunnen wanen.” Over de groene plaatsen in onze hoofdstad is hij minder enthousiast: “Ik ben hier nu drie dagen, maar zo veel groen heb ik nog niet gezien.”

Li (26) uit China: Li is afkomstig uit de Chinese provincie Sichuan. Deze provincie heeft de grote stad Chengdu als hoofdstad, maar daar woont Li niet. Hij woont eerder op het platteland. “Daar heb je wel veel natuur, maar niet zoveel mensen”, lacht Li. Dat vindt hij ook niet zo verwonderlijk: “Meestal is de regel: hoe meer mensen, hoe minder natuur."

Daeng (31), Miao (30) en hun moeder (52) uit Thailand: De drie zijn afkomstig uit Sing Buri. “We komen uit Sing Buri, de stad”, verduidelijkt Daeng, “want het is ook de naam van de provincie.” Daeng is best wel positief over de verhouding tussen bebouwing en natuur in onze hoofdstad: “Brussel is een heel aangename stad. Er zijn veel parken en dat maakt het voor reizigers ook leuker.” Miao is het hiermee eens. “Brussel doet het beter dan onze thuisstad”, zegt ze.

En jij, hoe groen vind jij jouw woonplaats? En Brussel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!