21 juni 2013

Café Pom: op weg om met een grote, Surinaamse, glimlach het hart van de Brusselaar te veroveren

MARLOU SARIS
(tekst & foto's)Een paar weken geleden werden wij op Twitter getipt over een nieuw restaurant in town: Café Pom. "Surinaams en dus vast lekker" was de boodschap. Omdat Surinaamse restaurants in Brussel een grote zeldzaamheid zijn, twijfelden wij geen seconde en dus zaten we eerder deze week op fijne zachte, gele stoelen een menukaart vol (voor de meeste van ons) onbekende dingen te bekijken. En maakten we natuurlijk ook een keuze.Die keuze was door het gevarieerde aanbod, maar vooral ook dankzij het advies van de vrolijke (en praatgrage) eigenaar zo gemaakt. Voor vegetariërs raadt hij Bakka Batha aan en anders Pom - het Surinaamse gerecht waarnaar dit cafeetje is vernoemd. Wij gingen voor:

  • Pom: kipfilet in pomtayer, tomaat, spitskool, piccalilly met komkommer en sla
  • Kip Soja: kipfilet in sojasaus, laos, kentjoer kruid met komkommer
  • Lams: lamsfilet in masala, kerriekruid met komkommer
  • Bakka Batha: gebakken aubergine met aardappelen en ui

Omdat Café Pom met zijn Surinaamse roots - een combinatie van vele culturen bij elkaar - alle wereldburgers gelukkig wil zien, biedt het zijn gerechten aan met zowel gewone broodjes als de Surinaamse roti: een ongezoete broodpannenkoek. Wij besloten alle vier voor de Surinaamse variant te gaan... een goede keuze!

Van boven en vervolgens met de klok mee rond: lams, kip soja, pom en bakka batha - allemaal met roti.
De Surinaamse keuken

De bevolking van Suriname komt oorspronkelijk uit veel verschillende landen en dat vind je in de keuken duidelijk terug. De combinatie van o.a. Hindoestaanse, Creoolse, Javaanse, Chinese, Nederlandse, Joodse, Portugese en Indiaanse ingrediënten hebben zich gemengd tot een eigen Surinaamse keuken, die door ons werd omschreven als "een beetje pittig, maar wel echt heel lekker".

In Café Pom vind je verschillende van deze Surinaamse gerechten. Menoodj, de eigenaar, biedt namelijk een dubbele kaart aan: een Surinaamse én een "gewone", en daarnaast staan ook Surinaamse frisdrank en toetjes - zoals bananencake - op het menu. Omdat de roti meer een grote lunch dan een echte maaltijd is, bestelden wij cake en taart na en smikkelden tot we onze vingers erbij hadden afgelikt. In Suriname wordt cake nét iets anders gebakken dan bij ons, leerden we - met meer ei - en ook dat is zeker aan te raden.

Surinaamse banaanlimonade en mangosap
De hele familie onder één dak

Dat we enthousiast zijn over de Surinaamse keuken mag ondertussen duidelijk zijn, maar daarnaast is Café Pom ook nog een heel leuk plekje! Het is er erg licht en op het eerste gezicht misschien niet heel groot, maar met het terras en nog een grote zaal in de kelder is er aan ruimte absoluut geen gebrek.

Ook aan de aankleding is goed gedacht. Lijkt Café Pom op het eerste oog een hippe lunch- en koffieplek waar een x-aantal mensen bezig zijn met hun laptop en de gratis wifi, als je iets verder kijkt is het bijna een levend fotoalbum. Een oud familieportret hangt aan de muur en de tekeningen die de rest van de ruimte opleuken zijn allemaal gebaseerd op andere familieleden. "Mijn nichtje is daar bijvoorbeeld op weg naar school en daarnaast loop ik met mijn moeder mee. Mijn broertje en zusje staan beneden op de deuren van de wc... Of ze daar blij mee zijn? Ze hebben er niks over gezegd, maar ik denk toch dat ze er stiekem een beetje van balen," legt Menoodj lachend uit.Let wel op: het is dus geen echt restaurant en maar geopend tot 18:00. Daar tegenover staat wel dat je hier élke dag terecht kunt. Absoluut geen reden om niet een keertje langs te gaan, dus.

   Café Pom
   Pletinckxstraat 55-57
   1000 Brussel
   Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!