28 juni 2013

Geuren en kleuren op Tour & Taxis

ELIEN DECOMMERBron: facebookpagina Couleur Café

Vandaag trapt Couleur Café naar jaarlijkse gewoonte op de Brusselse Tour & Taxis de festivalzomer van start. Het concert fleurt vanaf vandaag tot zondag de Belgische hoofdstad op. Couleur Café biedt tijdens die drie dagen ongeveer 50 concerten aan in heel uiteenlopende muziekstijlen. Naast urban music, kan je op de festivalsite ook genieten van verschillende culinaire gerechten, allerlei dansstijlen en heel, héél veel geuren en kleuren.

28 juni, het einde van het schooljaar. In Dessel wordt dat gevierd met een hel(e)boel metaalklanken op het festival Graspop Metal Meeting, op het Brusselse terrein Tour & Taxis weerklinken er dan weer Zuiderse tonen. Couleur Café in enkele sleutelwoorden: hip hop, soul, funk, reggae, dub, elektronische muziek, Zuid-Amerikaanse klanken, wereldkeuken, sfeer, urban dance moves en cocktails, cocktails & cocktails.

Een beetje geschiedenis

Couleur Café vond voor het eerst plaats in 1990 in de Hallen van Schaerbeek, maar sinds 1994 wordt het festival gehouden op het terrein van Tour & Taxis. Het festival wordt georganiseerd door de vzw Zig Zag en reilt & zeilt dankzij de hulp van zo’n 800 vrijwilligers. In 1999 haalde het festival een record aantal bezoekers – 50 000 om precies te zijn – en was het festival voor het eerst uitverkocht. Voor de editie van dit jaar zijn alle combitickets de deur uit, net zoals de tickets voor vrijdag & zaterdag en verdwijnen de tickets voor zondag zoals roomijs voor de zon.

Dit jaar sieren artiesten zoals Faithless, Wyclef Jean, Trixie Withley, CeeLo Green, Calexico en Die Antwoord het festival zijn line up. Vorige week won het festival nog de VisitBrussels-award voor beste internationale festival van 2012. Ben je niet van Brussel en wil je de drie dagen ten volste meemaken? Niet getreurd, overnachten kan altijd op de festivalslaapplaats ‘Camping Zen’.

Feest met een boodschap

Maar Couleur Café is meer dan alleen ontspanning. Het festival wil zijn bezoekers sensibiliseren voor de verschillen tussen Noord & Zuid en doet dat via zijn ‘Solidarity Village’. In die ‘village’ informeren ngo’s & organisaties à la Oxfam, Greenpeace en de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu de festivalgangers over zaken zoals een rechtvaardigere manier van landbouw, meer respect voor de natuur en het recht op basisonderwijs. Daarnaast stelt Couleur Café werken tentoon van nieuwe, jonge kunstenaars in het festival zijn ‘Cool Art Café’. En neem naast je oordopjes ook je dansschoenen mee naar Couleur Café: in de ‘Dance Club’ kan je namelijk dansles volgen en urban dance moves proberen onder de knie te krijgen.

Een voorsmaakje   Couleur Café
   Tour & Taxis
   Picardstraat 3
   1000 Brussel
   Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!