14 juni 2013

De Spaanse taal in de bloemetjes gezet

CHRISTO MERCELISEen dag gewijd aan het Spaans, dat kunnen we nu toch echt niet laten liggen? Dit jaar geldt 22 juni als ‘de dag van alle Spaanssprekenden,’ maar het is een viering voor iedereen die de Spaanstalige wereld een warm hart toedraagt. Naturalmente wordt het wereldwijde feest ook in Brussel gevierd!

Het Instituto Cervantes in Brussel - foto: flickr.com - fabonthemoon
Het Instituto Cervantes, dé organisatie als het om de Spaanse taal gaat, zet El Día Español (E voor de vrienden) in de verf met een dag vol activiteiten. Geen nood als er geen belletje rinkelt bij het horen van Instituto Cervantes! We lichten het Instituto even kort door:

Sinds de oprichting in 1991 is het Instituto Cervantes de referentie als het gaat om Spaanse taal en cultuur. De naam verwijst naar ene Cervantes, die iedereen wel kent van Don Quijote. Het instituut is verspreid over de hele wereld en ook in Brussel is het vertegenwoordigd in een wel erg toepasselijk, zuiders aandoend gebouw op de Tervurenlaan.

Activiteiten vinden plaats in het eigen gebouw, maar daarnaast werkt het instituut ook samen met allerhande cultuurcentra en musea – best uitgebreid dus. Naast culturele activiteiten zoals de Día Español kun je in de verschillene Institutos ook terecht voor cursussen Spaans en bijscholingen.

Don Quichote en zijn kompaan Sancho Panza zijn ook in Brussel te vinden,
op het Spanjeplein vlakbij het Centraal Station. foto: flickr.com - Simon Aughton

El Día E

 

Het mag duidelijk zijn dat we cultuur bij het Instituto Cervantes in de brede zin mogen interpreteren. De activiteiten op El Día E zijn dan ook best veelzijdig. De dag begint al in de voormiddag, met om half twaalf een lezing over de Spaanse roman noir, gevolgd door een voorstelling rond Spaanstalige films. Er worden filmscènes getoond uit alle tijden en genres, geselecteerd en gepresenteerd door de ambassadeurs en professoren uit (waar anders) verschillende Spaanssprekende landen.

Na proza en film is het de beurt aan poëzie, met (meertalige!) voordrachten van de werken van de grootmeester Federico García Lorca. Het Colectivo de Poetas de Bruselas verzorgt er de lectuur van García Lorca’s gedichten in het Spaans, maar ook in het Galicisch, Frans, Nederlands, Engels, Turks en Portugees. Tijd dus om die talenknobbel nog eens boven te halen, of gewoon de poëzie te ondergaan en zien waar je uitkomt.

Tussendoor zijn er ook nog taalworkshops en wedstrijden georganiseerd, maar de echte reden waarom we deze –gratis– feestdag willen vieren is het concert van het Albert Vila Quartet. Deze jazzgitarist uit Barcelona viel al geregeld in de prijzen met zijn werk en komt naar het Instituto Cervantes met pianist Bram Weijters, contrabassist Hugo Antones en drummer Toon Van Dionant.


   El Día E(spañol)
   Instituto Cervantes Bruselas
   Tervurenlaan 64, 1040 Brussel
   Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!