07 juni 2013

La Cambre Mode(s): kamer(tje) vol

INE D'HOE photo lacambremode_zps841428a8.jpg
Affiche Defilé 2013 - via facebook
Vanavond staat met La Cambre Mode(s) het jaarlijkse defilé van Brussels hotste modeopleiding in de startblokken. Het belooft een weekend vol passie, creativiteit en – natuurlijk – mode te worden.

Dorothée Fontignie, Charlotte Mounzer, Aldèle Andréone, Daphné Pirot, Elsa Degraef, Grimaud Leclercq, Noushin Hashemi, Benjamin Monein, Célien Favre, Cyril Bourez, Marine Serre, Paul Kaplan, Quentin Lamock, Mariam Mazmishvili.

Dat zijn de namen van de ontwerpers die vanavond en morgenavond hun afstudeercollecties showen. Allemaal zijn ze student aan La Cambre, studierichting ‘Stylisme et Création de Mode’, oftewel ‘modeontwerp’. Maar niet alleen diegenen aan de eindstreep tonen hun collecties. Ook de eerste- tot en met vierdejaarsstudenten van deze vijfjarige opleiding dragen hun steentje bij tot het spektakel.

Met onder meer modejournaliste Veerle Windels aan de jurytafel en elk zitje uitverkocht, is deze oefening in fantasie en creativiteit onmiddellijk ook een sterk staaltje stalen-zenuwen-kweken. En of die van pas zullen komen in de toekomst. Modeontwerp is immers geen voor de hand liggende keuze in deze economisch barre tijden.

Het is niet enkel zweten voor de studenten. Dat ook de modellen stressen, kan je lezen op Elle.be waar één van de catwalkgodinnen (onze eigen Souria nota bene!) in het Frans verslag doet van passessies, nuits blanches en – soms grappige – voorschriften.

 photo Lacambreduo_zps4fd5446b.jpg
Links: de collectie van laatstejaarsstudente Emmanuelle Lebas (show in 2012) - Rechts: de collectie van vierdejaarsstudent Les Barre (show van 2012) - via facebook

De voertaal in La Cambre is het Frans. Een groot aantal Franse aspiring-ontwerpers wagen dan ook hun kans op Belgische bodem. Maar liefst vijftig procent van de modestudenten in La Cambre komt uit Frankrijk!

Waarom de opleiding zoveel Fransen lokt, verklaren docenten en leerlingen door de peperdure opleidingen in Parijs, waar mode-enthousiastelingen vaak enkel in privéscholen terecht kunnen. Ook het hoge niveau van de school, haar goede naam en het perfecte evenwicht tussen kennis en praktijk worden als oorzaken aangehaald. Daarnaast loven studenten en docenten het exotische aspect van studeren in het buitenland en de creatieve omgeving die Brussel biedt.


Tickets voor La Cambre Mode(s) zijn helaas allemaal uitverkocht, maar hou alvast La Cambres facebook en website in de gaten voor foto’s, video’s en meer. Ook gebeten door het ontwerpvirus of nieuwsgierig naar het lessenpakket van de modestudenten? Neem dan ook hier eens een kijkje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!