02 juni 2013

Pic Nic The Streets, mét multiculturatatouille-achtige hapjes

MARLOU SARIS



Natuurlijk is er de autovrije zondag, maar er is nóg een zondag dat het de auto's op de Anspachlaan rondom de Beurs moeilijk wordt gemaakt. Inderdaad: de zondag dat het picknickcomité weer een massale picknick besluit te organiseren. Volgende week is het zo ver en dus hoog tijd om te genieten van de gezellige drukte, een beetje te protesteren, maar vooral ook te smikkelen van lekkere (buitenlandse) hapjes. En dáár helpen wij jullie mee!

bron: Facebook
Want geef toe: wat is een picknick nu zonder lekkere hapjes? Stokbrood en koude macaronisalade zijn natuurlijk altijd lekker, maar aangezien we de afgelopen maanden dankzij onze culinaire rubriek geleerd hebben dat echt álle keukens iets te bieden hebben, duiken wij deze zomer iets verder in onze picknickmand.

Maar wees niet bang, deze picknickhits maak ook jij als niet-halfbloedje (ook wel: jij die de hele zomer de ergste melkbenen van het strand hebt) in een handomdraai. Om vervolgens je vingers erbij af te likken - geloof ons maar.

tzatziki - bron: Mijn Kookboek                                                             bron: Gezond Eten Magazine
Turks brood met...
Turks brood kun je zelf maken, maar net zo goed kopen bij
een Turkse winkel (bijvoorbeeld in de Brabantstraat).
Vervolgens kun je erop smeren wat je wilt, zoals Griekse
tzatziki. Eén van mijn persoonlijke picknickfavorieten.

...tzatziki
Ingrediënten: 500ml Griekse yoghurt, 1 komkommer, 1 el
gedroogde dille, 1/2 citroen, olijfolie, peper, zout en - als
je wil - 2 à 3 teentjes knoflook.

1. Was de komkommer en laat hem goed uitlekken. Snijd
hem vervolgens in (niet te kleine) stukjes.
2. Doe de yoghurt in een kom en knijp de knoflook - mocht je
die gebruiken - erboven uit. (Zonder knoflook smaakt hij ook!)  
3. Voeg de dille en het sap van de citroen toe.
4. Roer de komkommer er doorheen.
5. Voeg naar smaak peper en zout toe en laat de tzatziki een
paar uur opstijven in de koelkast.
Marokkaanse couscoussalade
Een salade die wat mij betreft bij geen enkele picknick
mag ontbreken! Hij is fris, lekker én je kunt er eindeloos
mee variëren.

Ingrediënten: couscous, peper, zout en wat je er
verder graag in wil hebben... Denk aan kip, paprika
en (cashew)noten of radijsjes, bleekselderij, tomaat
en munt of erwten, paprika en feta, of ... Alles kan!

1. Kook de couscous volgens de gebruiksaanwijzing
op het pak. De hoeveelheid ligt natuurlijk aan je eetlust,
maar normaal is 150 gram oké voor een viertal mensen
op een picknick.
2. Snijd de overige ingrediënten in kleine stukjes.
3. Roer alles door elkaar, breng het op smaak met zout
en peper en laat het geheel even intrekken.



bron: Boursin  bron: London Eats
Engelse scones
Scones zijn ook multifunctioneel. Als in: ze kunnen hartig,
maar net zo goed zoet zijn. Warm én koud. Ik ben zelf groot
fan van de hartige scone, dus bij deze hét recept.

Ingrediënten: 350gr cakemeel of zelfrijzend bakmeel, 100gr
boter, zout, 1.5dl (karne)melk, 1 ei, 50gr geraspte kaas en
50gr zongedroogde tomaten.

1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
2. Voeg de boter en zout bij het meel, en roer (of mix) tot
je een kruimelige massa hebt.
3. Klop het ei los. Houd vervolgens één eetlepel apart, om
de rest door de (karne)melk te roeren.
4. Schep het melkmengsel door het meel.
5. Voeg vervolgens ook de kaas en tomaten toe en schep
het even goed door elkaar.
6. Kneed het deeg (op een met bloem bestrooide ondergrond)
en maak er een lap van ongeveer 1 cm dik van.
7. Steek met een glas rondjes uit de lap en leg die op de
bakplaat.
8. Bestrijk ze met de rest van het ei en bak ze in ±12 min.
in de oven, iets onder het midden.
Zweedse kanelbullar
En tot slot het toetje: kaneelbroodjes.

Ingrediënten, voor het deeg: 500gr bloem, 100gr suiker,
0.5tl zout, 0.5tl kardemom, 60gr gesmolten boter, 1 pakje
gist, 3dl melk. Voor de vulling: 50gr gesmolten boter,
suiker en natuurlijk kaneel.

1. Maak het deeg door de ingrediënten voor het deeg (!)
te mixen. Laat het vervolgens een half uurtje rijzen
(met een theedoek erover in een donker hoekje).
2. Verdeel het deeg in twee stukken en rol de ene helft
op een met bloem bestrooide ondergrond uit tot een plak
van ongeveer 1 cm dik.
3. Bestrijk de plak met boter, kaneel en suiker (zoveel
als je lekker vindt, maar gelijkmatig).
4. Rol de plak op, snijd er vervolgens dikke plakken van
en leg ze op de bakplaat. Doe hetzelfde met de andere
helft van het deeg.
5. Leg een theedoek over de bakplaat en laat het nog
eens een half uur rijzen. Verwarm de oven alvast voor
op 250 graden.
6. Bak de kanelbullar ongeveer 5 minuten in de oven.

En dan dus alles in een mandje doen, servetjes erbij en op naar de Beurs... geniet ervan! En wellicht tot volgende week?
Wij zeggen trouwens nooit 'nee' tegen nieuwe picknick-tips, dus mochten jullie nog een favoriet hebben en die willen delen. Graag! :)

   Pic Nic The Streets
   Zondag 9 juni 2013, 12:00
   Voor de Beurs, Anspachlaan
   Facebook event

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Wij omarmen elke opmerking, prangende vraag, opbouwende kritiek of lovende reactie, so shoot! Oh ja .. en bedankt!